呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
無反真係輕太多,換部重嘅FF又懶囉出去就廢左
想買騰龍窮撚大三元,但用etz接環又係玩自己...
D300路過
ftz無乜問題,但etz唔係原廠嘛,無計,窮撚又想玩大光圈
Z6/7+ftz已經成810g, D780先840g
如果存心諗住用返晒F mount鏡買Z6其實無咩意思, 唔輕得幾多
Z7+ftz都仲好d, D850成1kg重
有都唔會係呢一兩年內出, 一來d850出左唔算耐!呢類高階機週期耐d, 二來而家d廠都主力攻無反呢塊餅
但Z mount貴到仆街又未有AF副廠鏡
F mount鏡又唔值錢
要轉都真係等有副廠鏡先轉得過
Sony E mount都係呢一兩年先成熟
俾sony食左頭啖湯
Z mount可能要過多4 5年先有競爭力
最慘貴多多畫質差唔多,ff拎出街反正點都係重,果幾百g都唔爭在,輕到gr咁就話
小三元,家陣iso可以推高咁多真係易影左好多
中央成像就係
講邊緣成像真係2470VR都唔夠Z6 2470 kit黎
係 其實z6 z7加ftz後重量真係同單反無分別
就算唔加 用z mount鏡一來貴二來選擇未夠多
而z系機肯定仲會再出多d選擇 將來可能輕d? 我覺得應該會循呢個方向行 如果唔係無左輕便原意
所以都係決定等多兩三代先考慮轉
咁z6/7 機身勁咁多無理由用返舊單反。
反正無重到咪用住ftz 先, 等z-mount 成熟再換鏡。

註: EVF 可以有兩三部zoom 實在太爽,去旅行唔洗帶長鏡。
NiKon D3100路過
不過已經長眠防潮箱
我兩個ftz qc都有問題
扭鏡上去唔順 好似卡卡低咁
我無事wor.....
試下攞去Nikon HK 整下
轉左會loo
轉左去玩rf 85 f1.2
差個少少我就無咁高要求,始終一張相靚唔靚都係技術構圖要d,家陣個配套影唔到靚相根本無得懶器材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞