呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
新model?d70s路過
屋企仲有兩架D90,老豆以前好鐘意nikon,細個有啲相都係用佢嚟影
但反而我就唔太鐘意Nikon,第一部相機㨂咗買canon
岩岩個weekend 拎左佢出街影snap, 用緊sigma 17-50 2.8 os, 有d重搞到我想入返支定焦玩
當年出果陣好鐘意, 但無錢, 走去左入m4/3既kit set後來唔滿意放晒
等到出d750, 果陣又出黎做緊野有錢, 即刻出左

攝影d基本野有去學, 但影出黎都係好垃圾, 覺得自己浪費左部機
半年前把心一橫走去買左部好新淨既二手d90
一來圓夢 二來逼自己用D舊機, 唔想學壞手, 因為覺得ff真係好靚, 但又重,
會用高iso夠唔夠光都亂咁襟快門

玩d90玩得好開心相比部ff當然有落差, 但正因為咁會更加用心影
過多排疫情好d會再帶佢出去
仲用緊 d700
完全無動力換機
有諗過換無反
但一見到evf 就唔開胃
me
點會低質過電話 會唔會誇左少少
我都係呀 個陣勁想買D80
最後都係買左D90
我本身用緊d3100 都就快十年
成日都爭扎,買D3400好,定係上FF D610好。。。

D3100 + AIS 300 F4.5 (手動老爺鏡)
加埋都係四千幾蚊,影到咁嘅月亮好滿足
吓?真?
有部D200仲用得
仲用緊Nikon D700 11歲機了
重量差太遠,

十年前好記得D人成日講咩af motor, 雙dial 而家諗返其實都無乜所謂,
又唔係玩到好pro
反而年紀大左想要輕D就真

如果巴打玩開d3100想升級, 我覺得可以睇你自己想唔想燒筆錢上ff
ff靚就一定, 但係重量同隨之而來你要換好多ff鏡都幾係野, 我就係去過幾次旅行覺得好辛苦

如果你想升級又有感, 我建議d5500/5600
我細刨過d3xxx同d5xxx d spec, 絕對唔係淨係爭個反mon
其實d5xxx係抵上, 你上d3400會幾無感
點會咁諗, 你部機可以用十年八載, 呢個疫情點會有可能十年八載
想做就去做go for it
d80 路過
攝影真係用手動12mp 都夠

拍片先真係要器材見到大分別
我都有部D7000
仲未壞
巴打有好詳細嘅建議多謝你先

而家N 記用家買少見少

講多少少,因為小弟咩都影,由街拍,影人,影風景,影雀
FF 係影風景,影人像,同APS真係差好遠
APSC 影雀影月亮又正d

所以我有時覺得應該係APSC FF 都要有,睇情況決定用咩機

D3100 好舊嫁啦,個sensor 同D3400 差幾代
像素由1400萬變2400萬
又可以無Anti Aliasing filter
又好d dynamic range...

絕對有升級嘅理由

5XXX 真係無諗過,因為個價錢又貴多少少出嚟,好似唔咸唔淡咁
如果轉無反,就唔一定用返nikon 啦,換左mount 就已經係另一套系統,諗下第d 牌子都ok , nikon無反嚟講APSC 個法蘭又太大,FF 又貴到離晒地
巴打你支鏡點mount落去?搵師傅改?
d3xxx同d5xxx分別係

d5300開始去低通(應該無記錯)
d5500開始瘦身輕到只係同d3400爭30g左右,但上代就重成100g,
所以我一定推d5500

另外, d5xxx係14bit raw, d3xxx係12bit, 出相一定有分別, 除非你唔想太大size每張相, 咁d3xxx夠晒
手動鏡測光/合焦提示嚮d3300之後cut 9埋, 睇你會唔會玩微或者手焦
如果只用G鏡或E鏡只用af就更加唔洗理

我純粹覺得家用多隻反mon你同屋企人/女友sefie都得咋, 如果都唔在此呢D, d3400夠晒, d3500反而改晒d ctrl唔好用, d少人用既功能又閹多左
d3400係最好, 輕, 電大, 用返傳統制位layout, d色水都似返而家最新世代果批機, 個人覺得d3300或之前果D發色似舊世代果種, 唔太好睇

p.s d5500二手都係2k唔洗, 唔貴喎, 另外如果你打雀, apsc好過, ff打雀真係好撚重gear+好撚重皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞