呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
Z6我放 peak design斜孭袋, 喺屋企1米左右跌落地, 個底蓋拱開裂咗2cm
Z6對上就係用D90同D7200, 機身質素真係完美
2002年既canon D60都好過而家啲電話啦
sensor大啲就係大啲, 先天限制
至少景深方面, 電話d軟件後製幾勁都唔會有相機既自然
而家啲相同鏡頭有關,相數分別已經好少
其實你有冇擁有過單反㗎?
我做keep住部D200同D700
快門打到過20萬都未收皮
比返部機人啦
新機唔跌得。。。。
其實佢點解要改個造工
Mirrorless都可以rigid啲
唔好話d90啦十幾年前嘅D60 , 都贏晒今時今日d 電話
同你一樣 d90 係我第一部單反
都係出咗無耐買
不過,因為貪輕便,前排放咗換咗 z6 喇

利申:多數旅行先帶佢
我仲用緊D3000同D90
不過成日好懶拎出街影
有d90
不過上左無反就無用過佢
有無巴打share下用緊咩平靚正鏡介紹for d90 or 其他apsc機?或者冷門既好鏡

我先,因為已有部ff,買左支24.8g做snap帶出街
人生第一部單反就係D90,到而家足足用左11年

不過最近都係心思思想換無反,D90太重有時去行山/出差好難帶埋佢
我相反,OVF用無咩問題,但入塵呢方面我忍唔到,有強逼症

試過自己成日搞個五稜鏡搞到花咗,從此唔用單反玩無反
D3500 無左合焦提示咁大獲?!?!?!
我打雀好平, D3100 + 40年手動老鏡, AIS 300 F4.5, 一樣打到靚雀的...
但無左合焦提示, 咪無得玩手動...
咁真係停一停諗一諗....
附塱源影既一張

sorry sorry, 我自隊一打
係有合焦提示, 但係無測光呀, 我就係奇怪, 佢D鏡可以用M mode但係無測光, 咁係咪即係你可以自己改光圈改快門, 但係就唔會有條針左右話俾你聽ev多左定少左? 我唔太明

下面張圖d5500就有測光了
我都用緊D90 唯一一部單反
以前拎佢影人多 再配多左支長鏡
不過都好耐冇影喇
真係有啲重所以寧願用電話算
唔緊要

嚇得我呀, 明明合焦示意係Software野無extra 硬件...唔應該cut
我玩AI-S鏡就預左無測光的如果係戶外影, 環境唔太大變化, 所以都好易估到用咩光圈快門
我唯一一部相機就係 D90。十分滿意部機,但我已經幾年無用佢了。
撚過750 800E 810都係咁話
D90 岩自己用 特別玩長焦真係一流
冇FF咁重 鏡又要平又多選擇

如果係影大景要畫質要做後期製作我會用番7r3
上面果位巴打真係高手, 用入門機加ais鏡打雀

有無人覺得D發色硬係唔知點咁, 想執都無從執(利申PS/LR白痴)
但用左自訂wb感覺係好左, 只係影人都係灰灰沉沉咁, 無乜氣色如果可以tune到d色好似而家堆新機咁就好了
試過用台灣果邊有一堆調控檔, 感覺都唔係好大分別
試過將呢D curve apply落部d750度, 效果超明顯 但又會覺得用到d750其實佢default發色仲靚過呢d curve
兩年前先由D70 轉D750
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞