[HKIFF]第四十一屆香港國際電影節討論區(2)

626 回覆
10 Like 0 Dislike
(唔計舊片,否則一一完勝 )
最鍾意:出獄的女人
最好睇:玩謝大作家
最有趣:市街風景 (對話篇)

可惜嘅係今年無一套令我眼前一亮,嘩一聲嘅新 (可能只係我睇唔到)

小弟都有呢個感覺
但整體揀睇嘅片都算係咁,起碼唔覺得有中伏,上年真係好痛苦
唔知算唔算係眼光好咗喇

同感 反而睇左幾套舊片,真係套套精彩
【電影預告】《畢作虧心事》(Graduation) 5月18日 畢擇手段
https://www.youtube.com/watch?v=h3f9ODpCGOM

咁快上
今屆電影節你地最鍾意邊套戲 想邊套上正場

血色青春 真係好正 不過好似冇乜人睇咗
有冇人睇左殺兄同樂人?
可唔可以討論下?

睇左殺兄

朋友話係韓版變奏的完美謊情黑色極致版

有d失望,成套戲好似舞台劇咁 好誇張

根本就係舞台劇感好強

幾乎屋內發生所有情節

但唔誇張佢個message 就唔夠徹底

10分鐘個下其實我幾中章
有冇人睇左殺兄同樂人?
可唔可以討論下?

睇左殺兄

根本就係舞台劇感好強

幾乎屋內發生所有情節

往年都會睇8,9套戲,今年最少買得5套,加上朋友送一張總共6套。

總體都係一般,起碼唔會煩到半場想走。
有冇人睇左殺兄同樂人?
可唔可以討論下?

睇左殺兄

根本就係舞台劇感好強

幾乎屋內發生所有情節

果下係正 有點感動
【電影預告】《畢作虧心事》(Graduation) 5月18日 畢擇手段
https://www.youtube.com/watch?v=h3f9ODpCGOM

咁快上

紅海龜同龍先生 呢兩套都未有人入手

有d後悔冇去買龍先生

咁快上

有d後悔冇去買龍先生

同埋我見豆辮評分唔高
FB好多人聲討緊有blogger劇透九把刀套新戲
(唔計舊片,否則一一完勝 )
最鍾意:出獄的女人
最好睇:玩謝大作家
最有趣:市街風景 (對話篇)

可惜嘅係今年無一套令我眼前一亮,嘩一聲嘅新片 (可能只係我睇唔到)

加多個最感動:基阿魯斯達米的76分15秒

睇到佢同panahi嘅畫面真係又喊又笑
最有感覺:虛無派
最好笑:嫲煩家族2
最好睇:夢鹿情緣

聽講東京夜空最深藍口碑都唔錯,日本戲都仲係有一手

估唔到係詩集改編

想睇下原著
夏日國際電影節有無好戲睇

邊有咁快知

啱啱醒起,其實Cine Fan本小冊子有預告夏日國際電影節有咩戲
有Monty Python, Some Like It Hot, Celine and Julie Go Boating (做極唔完嘅利維特系列 )

個人希望有得睇Kiarostami遺作24 Frames、洪常秀兩套新戲,同埋Kaurismäki柏林得獎作The Other Side of Hope (最好做埋回顧展 )
最有感覺:虛無派
最好笑:嫲煩家族2
最好睇:夢鹿情緣

聽講東京夜空最深藍口碑都唔錯,日本戲都仲係有一手

估唔到係詩集改編

想睇下原著

電影改編日本暢銷詩人最果夕日的詩歌集《夜空總有最大密度的藍色》,書中集合40多篇詩詞

條友既回應幾無恥

條友既回應幾無恥

記得舒琪以前fb有插過呢條友d影評不知所謂

條友既回應幾無恥

佢有咩未屌過

條友既回應幾無恥

佢有咩未屌過

女人

條友既回應幾無恥

佢有咩未屌過

女人

屌你

條友既回應幾無恥

佢有咩未屌過

女人

屌你

條友既回應幾無恥

佢有咩未屌過

女人

屌你

頂你

條友既回應幾無恥

佢有咩未屌過

女人

屌你

頂你

俾樓主

咁快上

有d後悔冇去買龍先生

同埋我見豆辮評分唔高

想知有冇機會重溫,真心正
總結

大家鍾意邊套

邊有咁快知

啱啱醒起,其實Cine Fan本小冊子有預告夏日國際電影節有咩戲
有Monty Python, Some Like It Hot, Celine and Julie Go Boating (做極唔完嘅利維特系列 )

個人希望有得睇Kiarostami遺作24 Frames、洪常秀兩套新戲,同埋Kaurismäki柏林得獎作The Other Side of Hope (最好做埋回顧展 )

我睇唔明利維特...

邊有咁快知

我睇唔明利維特...

我都係
自從睇過《巴黎是我們的》之後就無再睇過利維特系列
不過嚟緊呢套Celine and Julie Go Boating有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞