[HKIFF]第四十一屆香港國際電影節討論區(2)

626 回覆
10 Like 0 Dislike
夢鹿同遺失陀飛輪暫時係我今年電影等睇過最好睇既新戲

遺失的陀飛輪
對白、情節都好精準,拍攝角度夠客觀唔矯情,ending有力又大快人心,好驚喜

原本想睇 但夾唔到時間 唔知會唔會有正場呢

一出roller忍唔住拍手,精彩!諷刺強而有力,好戲一齣
暫時見唔到上正場個list有更新,希望有片商識貨
白沙村姦殺女童藏屍案
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/白沙村姦殺女童藏屍案

該案件被改編成2017年電影《踏血尋珊雯》,此片為《踏血尋梅》姊妹篇,翁子光監製、許學文導演,張學友、姜皓文、林詠瑜、陳偲穎主演。

片名怪怪地個班底ok

係咪堅架

班底同故事背景 片名
Search唔到任何資料,加上wiki係人係狗都改得

期待許學文獨挑大樑新作 (樹大招風三段入面佢拍得最好,場面調度十分出色 )
但個名咁柒,應該係假

許學文拍條線
夢鹿同遺失陀飛輪暫時係我今年電影等睇過最好睇既新戲

遺失的陀飛輪
對白、情節都好精準,拍攝角度夠客觀唔矯情,ending有力又大快人心,好驚喜

原本想睇 但夾唔到時間 唔知會唔會有正場呢

一出roller忍唔住拍手,精彩!諷刺強而有力,好戲一齣
暫時見唔到上正場個list有更新,希望有片商識貨

最欣賞導演夠狠,結尾唔用憐憫角度睇女主角,夠寫實又有少少冷幽默
夢鹿好正 講兩個「殘障」既人走埋一齊 後勁好強,女主角完美casting

導演之後有無分享啲咩
趕時間聽左少少就要走

佢好肯答問題

之前睇過佢喺柏林個記者會,好賢妻良母feel

觀影小組好似有人mark低q&a
聽到觀眾開始問問題,條問題勁長,忍唔住離場

我都係 too long didn't listen
好鍾意夢鹿情緣片名 on body on soul
係大銀幕睇返大隻佬先留意到 有個廚師角色係元彬
係大銀幕睇返大隻佬先留意到 有個廚師角色係元彬

今晚黑社會又有佢份,做幫眾坐館結拜插香果個壇主
有冇人今日有睇到囚?
有幾個人瞓著咗
但都幾好睇嘅

有睇,中段都走咗幾多人,仲有個阿伯d鼻鼾聲大到
買多左張24號晚7:45pm NASA大大大鑊 學生飛
有冇人要? 原價轉讓

好鍾意夢鹿情緣片名 on body on soul

英文名好似係On Body and Soul
今晚殺兄同樂日
終於唔係文化中心
今晚殺兄同樂日
終於唔係文化中心

Me Sunday
終於知馬sir點解改名做馬德鐘 一定係除非唔係

唔通馬sir真身真係馬德鐘 定係真人真係似馬德鐘
http://www.hkiff.org.hk/default/luckyDraw

記得keep 飛尾 投票抽獎

On body and soul 首歌,好好聽

https://youtu.be/CjLkhXrQoVQ
http://www.hkiff.org.hk/default/luckyDraw

記得keep 飛尾 投票抽獎

得一個獎?
CU多人到
殺兄比我想像少人睇 唔知係咪時間早得滯
今晚耐人尋味的追悼晚餐

但好似full左無飛買啦wo

屌,垃圾戲
屎一樣咁既劇本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞