[HKIFF]第四十一屆香港國際電影節討論區(2)

626 回覆
10 Like 0 Dislike
對倒情深好沉重
本來以為係照顧精神病患者嗰種壓力,點知係講緊一段關係點解會成立,同埋照顧者同依賴者身份掉轉出現嘅磨擦
以前唔aware嘅問題,係段關係掉轉咗之後浮現出嚟
不過因為佢敘事嘅手法,我已經唔知邊啲係真邊啲係夢

用文本角度分析係幾有意思,但真係睇到頭痛

所有奇怪嘅片段都係夢
第一場病發變咗愛撫,象徵男主角被佢個病吸引,鍾意拯救弱者。後來男主角爆門送pizza,呢個夢唔使多解䆁啦

點解佢啲夢咁正常
我啲夢全部都係發緊嗰陣好make sense,過咗一陣再諗就覺得自己真係痴孖

男主角發夢同現實出入都係響啲細節度,好難捉摸
套戲用潛意識推算男女關係都通亦都有新意,但係去到話夢果度就覺得唔夠說服力,為講而講咁
龍先生 無諗過咁好睇 張震真係好型 結局諗起牯嶺街 同埋都幾感人

第二日撞到黃進同陳楚珩 不過佢地無聽到Q&A就走左 同埋呢場都幾多學生睇

見住D學生睇完要喺門口點咗名先走得

點名

龍先生灑少啲狗血仲好睇,中間果段flashback拍到婚紗廣告咁
你們怎麼來到這裹啊?喊到七彩
龍先生 無諗過咁好睇 張震真係好型 結局諗起牯嶺街 同埋都幾感人

第二日撞到黃進同陳楚珩 不過佢地無聽到Q&A就走左 同埋呢場都幾多學生睇

見住D學生睇完要喺門口點咗名先走得

點名

龍先生灑少啲狗血仲好睇,中間果段flashback拍到婚紗廣告咁
你們怎麼來到這裹啊?喊到七彩

龍先生攬住俊果到真係
今晚電影節last one九把刀
對倒情深好沉重
本來以為係照顧精神病患者嗰種壓力,點知係講緊一段關係點解會成立,同埋照顧者同依賴者身份掉轉出現嘅磨擦
以前唔aware嘅問題,係段關係掉轉咗之後浮現出嚟
不過因為佢敘事嘅手法,我已經唔知邊啲係真邊啲係夢

用文本角度分析係幾有意思,但真係睇到頭痛

所有奇怪嘅片段都係夢
第一場病發變咗愛撫,象徵男主角被佢個病吸引,鍾意拯救弱者。後來男主角爆門送pizza,呢個夢唔使多解䆁啦

點解佢啲夢咁正常
我啲夢全部都係發緊嗰陣好make sense,過咗一陣再諗就覺得自己真係痴孖

送pizza個度可否解釋下。
其實我分唔到邊D係虛構夢境,邊D係回憶發生過既往事。
除左最後意外殺人應該是幻想出來。
已經收工
今年13套
出年變返 19/3 - 5/4/2018

跟復活節假
夏日國際電影節有無好戲睇
夏日國際電影節有無好戲睇

邊有咁快知
秋生嚟咗睇Frantz
秋生嚟咗睇Frantz

頭先見到佢
睇完報告老師
今次新作係有少少驚喜
刀大好有心答問題
講晒成套戲既創作用意
有啲位真係聽完佢解釋先恍然大悟
睇完報告老師
今次新作係有少少驚喜
刀大好有心答問題
講晒成套戲既創作用意

佢解釋嗰陣我笑咗
個戲名真係好呃到人 改名改得好成功
"爬"手
對倒情深
慾望號妖獸

諗緊睇邊套好 係咪三套都無片商買

扒手梗係無
不過遲d Cine Fan仲有一場

對倒情深同慾望號妖獸都無

自膠

張敬軒巴打,我要向你道歉,原來扒手真係有發行 (安樂) (from fb群組)
睇完報告老師
今次新作係有少少驚喜
刀大好有心答問題
講晒成套戲既創作用意

佢解釋嗰陣我笑咗
個戲名真係好呃到人 改名改得好成功

我係買飛個陣無睇任何資料
見到佢個名就買,結果都幾有驚喜
自從有人屌完亂問問題之後
D問題都正常左,不過都離唔開講下自己見解先問

一年一度演野大會
"爬"手
對倒情深
慾望號妖獸

諗緊睇邊套好 係咪三套都無片商買

扒手梗係無
不過遲d Cine Fan仲有一場

對倒情深同慾望號妖獸都無

自膠

張敬軒巴打,我要向你道歉,原來扒手真係有發行 (安樂) (from fb群組)

thank you 估唔到有發行
睇埋殺兄 今年hkiff就完了

一年一度演野大會

【電影預告】《畢作虧心事》(Graduation) 5月18日 畢擇手段
https://www.youtube.com/watch?v=h3f9ODpCGOM

咁快上
今屆電影節你地最鍾意邊套戲 想邊套上正場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞