[HKIFF]第四十一屆香港國際電影節討論區(2)

626 回覆
10 Like 0 Dislike
天體營好撚正 笑到仆街
有無人有睇白蟻
鏡頭好搖,個院又凍,睇到又凍又暈

羅剎媽媽搖得仲犀利
啱啱睇完the teacher
比想像中要好。
睇完覺得可以反思番依家既香港情況

我都幾鐘意呢套
個老師幾好戲 睇到有啲嬲嬲地

睇完個感覺就係窮人含撚

個共產豬老師真係好勢利
仲有套野係咁同志同志,笑撚死

成功靠父幹
當miss冧你老豆
阿仔做乜都得

撞左白蟻放棄左 早知棄白蟻
羅剎媽媽我覺得唔係差,套戲為左講社會問題少不免要剪走d戲劇。攝影雖然好raw但係又唔係完全垃圾,同埋羅剎最後果場戲
有無人有睇白蟻

幾失望

個劇情
冇諗過會向嗰個方向發展,好失望,浪費我時間

一路睇一路諗幾時完 三條主線講得好表面,唔夠人性化
湯君紅個fd男友鬧佢睇到我好爽
岩岩睇完隔離有個天體營,好有舞台劇既律動,寫意不寫實。
鏡頭都好鍾意,有一種原始森林既靜謐。
靜謐最後發展成衝突,最後五分鐘頗驚喜( 但我旁邊個觀眾好似接受唔到,不斷口upup"痴線!""痴線!") ,人獸難辨。

愚見認為,ending講果下食人其實係好大轉變,適當咁運用可以發展出林惜家呢個人物內在果種更加深層的恐怖感

呢層又無諗過,我估寫果個都係當就咁解畫算,
林惜家食人果度中後段先出仲好,將失眠症極致係食人呢個twist放係林醒大屠殺後面好洩氣,而家個ending仲hea過90年代奇案片

佢個劇情係咁係日軍同當代之間穿插,感覺係建立唔到一個好有焦點的步伐。佢最後用曬兩個人的結局黎end個套戲顯得幾突兀,即係: 「完啦? 唔係啊話我以為先去到一半咋播」果隻

其實唔係好明最尾突登出返工廠區同亂葬崗係同一個地方有乜意思,係咪純粹呼應返報應

冇記錯佢兩個牌都寫住兩個地方叫永泰坊(好似係呢個名)

其實我諗佢想講由呢度開始(送花開始比鬼跟)亦都係呢度結束(比人拉)
但我唔明點解林惜家最後要食人

所以我覺得食人呢個element就係浪費左囉,食人呢d咁爆的點如果有鋪墊可以令套戲更嚇人

一開波個阿爸都係食人,但係唔知點解

同埋又提果下咩原始人訓得少都算係鋪墊掛,
睇果陣一路諗緊split,係咁諗究竟個怪病結果係點,
講左係食人之後會唔會仲有咩癲野,點知報警拉人-->完

咁就收結,我都睇到呆左,佢無繼續挖落去太失望。
不過套戲都幾緊湊嘅,起碼睇到咁odd既結局果時,先發覺原本102分鐘已經過左去。
有無人有睇白蟻

幾失望

個劇情
冇諗過會向嗰個方向發展,好失望,浪費我時間

一路睇一路諗幾時完 三條主線講得好表面,唔夠人性化
湯君紅個fd男友鬧佢睇到我好爽

巴打講嘅都同意,但我幾欣賞導演對呢個議題同慾望嘅探索
而家先見到Ma' Rosa 後補返個「不設防地帶」logo

即係點?

即係有啲超越三級嘅嘢 個人唔夠瞓好冇精神

正!

透唔透好呢?因為睇左
不過最好唔好抱奇心態去睇呢套不設防

我又唔覺得奇,不設防可能都係因為講d野太過真實

個人覺得好少事

即係點?

正!

透唔透好呢?因為睇左

個人覺得好

即係點?

正!

透唔透好呢?因為睇左

個人覺得好

其實果d問題好多第三世界國家都有,唔算大唔算細
原來九把刀套報告老師評級變左三級片
《失眠》上畫列三級 黃秋生最後一次做變態狂:人大咗唔enjoy

黃秋生、衛詩雅及麥子樂昨晚出席「第41屆香港國際電影節《失眠》世界首映禮」。秋生早前講過《失眠》將會是自己最後一次接拍變態角色,他坦言是因人的心理限制,「玩呢啲嘢有年齡限制,現在心態做唔到,我唔太enjoy做呢啲。」至於問到會否感到可惜,秋生表示,「人年紀大當然有限制,我年輕時可以由3樓跳落去,現在邊有可能,好正常。」為免不獲電檢處通過,秋生指電影今次刪剪了少許鏡頭,不過上映時仍是三級。

同場的衛詩雅在戲中 被林家棟強姦拍畢後更遍體瘀傷 ,她透露當時拍攝時的氣氛好壓抑,但就非常開心可以挑戰一人分演兩角的角色,「有種為香港女演員增光的感覺,始終近年合拍片多,這些機會未必落在香港女演員身上,希望觀眾睇完會覺得,有好多香港女演員仍在努力當中。」
https://www.hk01.com/article/85023
《失眠》上畫列三級 黃秋生最後一次做變態狂:人大咗唔enjoy

黃秋生、衛詩雅及麥子樂昨晚出席「第41屆香港國際電影節《失眠》世界首映禮」。秋生早前講過《失眠》將會是自己最後一次接拍變態角色,他坦言是因人的心理限制,「玩呢啲嘢有年齡限制,現在心態做唔到,我唔太enjoy做呢啲。」至於問到會否感到可惜,秋生表示,「人年紀大當然有限制,我年輕時可以由3樓跳落去,現在邊有可能,好正常。」為免不獲電檢處通過,秋生指電影今次刪剪了少許鏡頭,不過上映時仍是三級。

同場的衛詩雅在戲中 被林家棟強姦拍畢後更遍體瘀傷 ,她透露當時拍攝時的氣氛好壓抑,但就非常開心可以挑戰一人分演兩角的角色,「有種為香港女演員增光的感覺,始終近年合拍片多,這些機會未必落在香港女演員身上,希望觀眾睇完會覺得,有好多香港女演員仍在努力當中。」

https://www.hk01.com/article/85023

正!

透唔透好呢?因為睇左

個人覺得好

其實果d問題好多第三世界國家都有,唔算大唔算細

不設防唔係指暴力色情嗰類咩

刀仔今次原創希望會好啲
阿kit真係好好
阿kit真係好好

自膠
羅剎媽媽我覺得唔係差,套戲為左講社會問題少不免要剪走d戲劇。攝影雖然好raw但係又唔係完全垃圾,同埋羅剎最後果場戲

點解會係三級

點解會係三級

意識啦,個一場男男

Raw還raw,我覺得幾唔專業

Raw還raw,我覺得幾唔專業

咁佢可能都係故意唔專業去拉翻高種實感姐

刀仔今次原創希望會好啲

希望啦 今次無小說框架框住
唔好好似樓下的房客咁
有無人會睇殺兄同樂日 同印度個套私奔驚魂夜
諗緊問唔問埋飛
有無人會睇殺兄同樂日 同印度個套私奔驚魂夜
諗緊埋飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞