[HKIFF]第四十一屆香港國際電影節討論區(2)

626 回覆
10 Like 0 Dislike
失眠
唔係為血腥而血腥,劇情鋪墊做到足
但如果你expect以前嗰種離經叛道既瘋狂就未必滿足到你
不過嚟料嗰段都好爆下
奇蹟 愚行錄兩套我都覺得麻麻
一套大正路 一套就相反

愚行錄我覺得ok,節奏掌握得幾好。同埋人物刻劃算深刻。最大美中不足係一直推兩個死者既人物形象,引致忽略左男女主角,到佢地要犯案時個動機好似唔夠出、種絕望感唔夠強。(個人意見)
btw妻夫木聰好靚仔

我都覺,講小出惠介嘅篇幅好似太多,後面趕得濟交代差咁少少...

奇跡就...睇到起晒雞皮,個人覺得麻麻地,係純粹入去睇故仔聽歌,啲觀眾係咪都笑左先有啲煩
邱禮濤可唔可以唔好再搵李敏寫劇本

以一套slasher film嚟講算合格啦
你還會在嗎 真心正

真?

我覺得好一般

上年喺韓國睇完 完全唔得

劇情大路到不得了 結局好刻意做左個happy end出黎 整體黎講真係好一般 或者我要求唔高
失眠真係好麻麻(都好過兇手還未睡既),日治時期去得好快剪得好亂,成套戲都好似冇進入過故事咁 後面為血腥而血腥,但係又唔cult
btw切jer果度真心痴撚線
公映版cut硬

個人覺得有啲眼高手低
不過起碼好過兇手還未睡先
一套大正路 一套就相反

奇蹟故仔太薄弱
純睇演員
呢類片搵三木孝浩可能會好d

愚行錄最尾有d趕收工
睇到有d不明所以

Btw 屌你老母d人笑點有冇再低d 乜鳩都笑

我都想屌老母 有乜咁撚好笑
個呀媽每講一句野就有人笑 on99
你還會在嗎 真心正

真?

我覺得好一般

劇情大路到不得了 結局好刻意做左個happy end出黎 整體黎講真係好一般 或者我要求唔高

或者我期望太高 所以睇完勁失望

我都有啲失望 不過個女主幾靚

個人覺得有啲眼高手低

我唔覺得有幾眼高
成套戲既劇情四個字: 四平八穩
只為睇嗰幕過癮既我覺得ok
失眠既劇情真係好麻麻
好似將兩代既事格硬剪埋一齊咁
而且劇情無咩特別推進
D CG又流流地咁

BTW賣弄血腥既場口係做得幾唔錯

個人覺得有啲眼高手低

點睇herman yau黎緊套拆彈專家
張家輝套神功仲恐怖
一套大正路 一套就相反

奇蹟故仔太薄弱
純睇演員
呢類片搵三木孝浩可能會好d

愚行錄最尾有d趕收工
睇到有d不明所以

Btw 屌你老母d人笑點有冇再低d 乜鳩都笑

我都想屌老母 有乜咁撚好笑
個呀媽每講一句野就有人笑 on99

笑到連對白都聽唔到
仲有肺癆就咪撚睇戲啦
張家輝套神功仲恐怖

唔恐怖就真既
一套大正路 一套就相反

愚行錄我覺得ok,節奏掌握得幾好。同埋人物刻劃算深刻。最大美中不足係一直推兩個死者既人物形象,引致忽略左男女主角,到佢地要犯案時個動機好似唔夠出、種絕望感唔夠強。(個人意見)
btw妻夫木聰好靚仔

個結尾係咁既話 根本唔描寫田向都得

就結果而言都係,但我諗編劇同導演想籍田向反映男性主導下,既階級社會情況。譬如一開始同主角飲酒條仔會覺得田向係好人,因為大家都係仆街,大家都係同等階級所以唔會覺得自己有問題
失眠既劇情真係好麻麻
好似將兩代既事格硬剪埋一齊咁
而且劇情無咩特別推進
D CG又流流地咁

BTW賣弄血腥既場口係做得幾唔錯

學秋生哥話 鍾意重口味應該好啱
你還會在嗎 真心正

真?

我覺得好一般

或者我期望太高 所以睇完勁失望

中段黎講我睇得好投入 有少少眼濕濕
不過個尾就好似巴打話齋有少少刻意營造
一套大正路 一套就相反

btw妻夫木聰好靚仔

個結尾係咁既話 根本唔描寫田向都得

就結果而言都係,但我諗編劇同導演想籍田向反映男性主導下,既階級社會情況。譬如一開始同主角飲酒條仔會覺得田向係好人,因為大家都係仆街,大家都係同等階級所以唔會覺得自己有問題
用錯色sor
一套大正路 一套就相反

奇蹟都係睇人姐
愚行錄愈後愈精彩
我想問千尋個老豆係?

正路咁諗應該係阿哥
套戲用左一半講田向同夏原 但係最後又好似唔太同件事有關係

男女角同單案跳得太快 前半part滿島光變左二打六
失眠
不過嚟料嗰段都好爆下

條假撚太大條
秋生做得好正

但真係好好笑
失眠
不過嚟料嗰段都好爆下

條假撚太大條
秋生做得好正

但真係好好笑

含撚果下係咪秋生自己加
《失眠》完場突然覺得睇緊陰陽路⋯
同埋簡直係《降頭》第二集,去唔盡
同埋合拍片合拍到變左大馬片都係第一次見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞