[若水之夏] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (35)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
西裝界壽司之神corcos
第一次就cmt 你玩佢咩
咁誇張
整VBC唔係梗加玩佢咩
尋日去完db 做左套vbc 😅😅

Vbc 係咪唔好。。
唔係 就算fresco係夏天精選但咁鞋唔係人人都鍾意 自己覺得舒服好睇咪得 vbc一樣有好野 不過都係貴咁解

橙大爺著開LP點同
我對d light weight worsted wool 軟野好有偏見 香港著出黎就係熱焗就係皺就係無shape唔drape 我個人係偏好硬 挺身野 唔關價錢事

LP Pecora個個都話中意 但我對軟野就係麻麻 反而irish linen同high twist野我至愛

第一套我一定推介人整high twist料 咩牌子都得 最難出事 第一套出事之後個人一定唔想整落去

雖然我係陳度整個套lesser 8/9我好中意 不過無咩都係唔會揀worsted wool
同埋講平high twist野係某香港舊布店有時都會執到d唔錯既vintage野 之前先同朋友去一人執左塊

見牛記 dugdale 20% off, 諗住整返套 explorer
我等緊suede unlined loafer

本來成個鞋面都變白色,頂唔順用濕布抹左一下。
牛巴請指教下
多咗
西裝界saito
其實有唔少選擇,depends on你鐘意甚麼系統既剪裁同手工,我自己so far試過/睇過既有yuki inoue, corcos, cavuto, Fumiya Hirano,風格不同但都幾好
Vbc無咁差囉
Explorer係Standeven
New fine worsted先係Dugdale
對鞋咩材質黎,polishes blinder?
Arai差不多啦,未去到咁頂
Cavuto outbud喇
呢對係sanders 粗著
不過對Alden Cordovan 都發左霉
35000,唔算爆好多
睇樣polishes blinder,無得搞的,染番色texture都唔一樣,要染完用模型沙紙搞,頗大工程
應該係tropicalair 但係見你推 explorer 多
Tropicalair同NFW都係dugdale既traveling cloth
好似NFW 易起鏡d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞