[若水之夏] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (35)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
去有得補叫許生借個毛碌俾你碌幾分鐘
Mirror shine 唔夠平均
買電鑽換個豬毛刷頭、會唔會都work ?
得,但力水太勁又係會出事,最好係固定支鑽先好搞
買枝細w細試試先
今日影開件意大利衫,又寫下一個香港人長期都有既疑問,點解華人裁縫,無論係香港、大家定台灣都做不太出來意大利衫既感覺,硬係會差左少少野。我認為這不是技術層面上的不到位,而是思考問題的方式、追求既美感同著眼點既不同。

舉個例,像傳統紅幫裁縫一般會傾向將人體既「量」拆做三等份,亦傾向將袖子打得比較窄,背部的兩邊會有兩條drape,讓人可以大幅度地進行不同的動作,而我們稱之為「活動量」。當然有時有啲裁縫落厚pad撐起肩斜同背,個drape 就無咁明顯,但活動量仍然係響背。

而拿坡里裁縫做的西裝把袖子版型打得非常的「肥」,卻把上背的餘量都收得非常乾淨。這種把「活動量」從背部轉移到袖子的做法可以在背部乾淨的情況下滿足穿著者的活動需求;當然這做法也不可避免地帶來讓上臂看起來有點過於豐滿的副作用,喜歡與不喜歡則是很主觀的事情。

有啲鋪頭其實已經再係原本既體系上加以發展,做出一啲「有陣意大利除」既衫,但始終追求既野唔一樣,諗野既方式差異亦太大,除非好似啲日本人咁去浸番十年八載,否則要「全盤意化」只是空談。

當然,我都唔係「逢洋必好」的教徒,就好似呢件tofani,其實唔係我自己的衫,而係連登另一位巴打既衫,但somehow做得太細,結果我著反而fit過佢⋯⋯

想知有無邊間tailor係整beige色靚
諗緊tailor一件夾burberry trench coat著
uk用 感恩
咁其實係咪需要個arm hole 係前面高d 背面低d去achieve 到個豐滿上臂?個drape 會唔會變相其實就跑左去上臂的後面?

對於瘦的人黎講 可能又有好處 睇落大隻d
買左對 paraboot chambord 著落又唔錯比起平時著細半個size
應該就無呢點事,armhole就係一個橢圓形其實,我知道英國有啲裁縫會tilt個橢圓既角度去增加活動量(聲稱更符合人體手臂角度),意大利我so far未見過人咁做(不過我睇過既唔多,做起件衫後係睇唔出,只可以從版上睇到),但我個人認為影響活動始終最大既因素都係「量」既問題。
係 仲以為size大好多 我NB/VANS 著US9.5 Paraboot 著UK8.5 巴打邊度入手
t記入手 仲有對 loafer 其實都不錯 睇遲下有無discount
我都覺clarks得desert boot叫最好睇。但前幾日腳底痛,屋企D皮鞋全部都着唔到又加唔到墊,唯有去clarks揀對軟墊腍底先叫頂到,有時唔到我揀款,幾佰蚊頂住先
給你一個bespoke 的理由
想訂造恤衫西褲 想問下邊到會比較高質同抵
我大髀小腿同腰既比例太奇怪 唔知大家有冇啲訂造恤衫西褲既高質地方比小弟
你既抵係「平」定係咩?
FG budget 都唔太多想睇下有冇啲唔太貴 料好又可以tailor made 既
Budget唔拎出黎就唔好覆post啦
Sor 唔太知訂造咩價位 不過想二千內有條西褲有兩件恤衫咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞