[若水之夏] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (35)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
睇你翻工著咩,其實恤衫西褲都係啱啱好夠formal咋,最好就襯牛仔褲chinos,猶其係買suede version嘅話。
佢crepe sole好似著緊波鞋咁,但都蝕得快。
只係Clark's正常款冇乜好感啫個last, construction,皮…
唔想千幾買對著左唔安樂嘅鞋
但係聽你形容既衣著,又好難唔似喎
咁佢係咪先? 定係一分錢半分貨?
冇乜研究西裝, 返工都唔使著
所以睇下大家平時去開邊間, 有咩評價
DB應該無咩圖睇
5-6k 應該揀suitsupply cm定db
你整幾張出黎咪得
皮鞋甩皮 自己買啲皮鞋修補膏搞搞佢店唔店
點甩法
連和脆咩?

dr ma黎
瘋狂喪刷
定我用近啲一樂黎比算?
掉撚左佢啦,polishes blinder甩皮無得搞的
Polished*
DB
原來無得搞 唯有買過對
我刷5分鐘放棄左
我講兩句喇,識左迪比哥七八年,由佢做CMT三千未洗時開始做一直到我出黎開鋪。DB係咪勁到曉飛?好老實答你唔係。但如果有人同你講六千蚊可以買到套頂級西裝而你真係信,咁就只可以講你對現實社會太無概念(離地)或者你豬dum兜。

點解呢度巴打會多數推薦入門上DB,主因係因為佢地係decent既價錢下有decent既手工decent既結構同decent既fitting。

佢地風格上比較係slim d同smart d,會有少少padding同棉,相對地比較適合番工,亦係呢啲問野多數巴打既需求。

呢個年頭一分錢買到一分貨既裁縫舖,中價位來講已經唔多,而DB係其中一間,想了解岩唔岩自己,最有效既辦法係自己行上去望下。當然市面上唔同價位亦有唔少好既鋪頭,唔擺上個表度既原因我相信係樣本數不足姐,始終跟表做做完伏左,個鑊是無人想孭的。而DB算係響呢個post度樣本數最多既一間鋪,而中伏既人相對某啲鋪(不理黃藍)少,自然就多人推薦。

利申:同行

附當年好瘦加著既DB時期既我自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞