九十後仲記唔記得FEZ

1001 回覆
226 Like 5 Dislike
v+f都算勁
雖然打sa都係輸多贏少
不過起碼都唔會輸一條國血
呢班真係國戰成熟哂後最好抽個班
試過有個五零場
100%擴之後巨人炸主城
炸到對面得返最後一條
突然一堆C團湧入
我地就由嬴兩條變左輸半條
紫國v團
借account 留言。
又有懷舊POST, 發覺FEZ響好多人心目中算係幾特別既回憶, 不過大家所講既片段都係零碎, 如果有人可以認真考古歸立下時間線,採訪番當時既風雲人物, 整合番個FEZ港服歷史, 老左回味下都幾開心。

先講下自己,黃國GAME名多多羅, C團, 玩FEZ時間大約係C團岩岩合團, 之後都出左擊劍同拳手一段時間,雷神事件之前就冇玩, 都兩年幾。

每個人玩唔同國, 唔同團, 唔同時期, 有唔同視角。上面有人話合左C團出來之後覺得黃國戰力好廢,我都唔否定佢既講法, 因為街人出去撞他國大團, 一定係被SM。大團宣場,團戰踢晒其他人, 街場就排隊ONLINE,同街人好少同場,大團同街人玩既GAME,可能係兩個平行時空。我未入C團果時成日俾幻影SM, 都會覺得黃國點解咁廢, 主城又少人, 原來其他黃國團響大地圖打緊,呢個我相信好多玩家都明白。

再講國戰行為團同街人都好大分別。 成日聽講刀遊殘廢全套, 盾戰就暈火劍大地全, 弓手箭雨打傷上榜。呢D街人行為。如果玩配合, 刀遊打主線一定係入位放黑 (難民鬼八,羊之歌個朵就係做到呢樣野, 全SERVER 冇乜邊個刀遊團戰做到呢個效果而唔死),或者破被暈既敵人防,等戰士收頭, 弓手除左CUT技, 仲要收戰士收唔到既頭。盾戰主線除左暈人暈冰掃遊之外更多係維持戰線左右掃蕩。我個人睇, 好多細團冇意識配合, 基本上打小組,打邊線偷塔, 或者出召喚組合都冇足夠統率力去做。 大家玩既GAME 唔同, 冇咩好比較。其他有統率力既黃國團, 例如後期夕陽武士,基本上都係互相尊重, 或者一齊打。

講下我記憶中既歷史事件,頭盔:呢個係好個人既視角, 歡迎大家補完, 我相信大家都係冇錯, 係時間同觀點唔同, 以下事件未必跟時間排。

1) 藍國幻影雄霸FEZ中土
無疑問幻影係其中一個時期最強既團, 當時都係作為街人俾幻影SM,曼陀螺勁難殺, 因為想贏就同團長眷戀申請入C團。點知入左都仲係輸俾幻影, 眷戀就話,追住幻影來打, 唔怕輸就會有進步, 之後迎來既就係默戰要 ALT+F4 保連勝, 哈哈。

2) 各團開始識玩, 幻影內閧, 再唔係一團獨大
果時各國都有強團, 因為地緣關係, 紅國血柒同綠野烏含比較少打, 但都係強既,黃國就C團, 紫就V團, 紫國好多囡囡。

3)黃國C團雄霸中土
有眷戀帶隊既C團有段時間無疑係最強, 尤其係鳥合由綠轉藍, 幻影風光不再果時, 下午6點開始黃金打機時間,宣幾個場無團接戰, 玩埋D環繞中土一周, 眷戀都覺得太悶, 玩排隊ONLINE 後尾棄埋GAME。

4) 綠國烏合雄霸中土
眷戀冇玩, 本人都由學生變上班族, 打FEZ變呃星戒routine, 更多既樂趣係打十KILL, 烏合藍國開始練番D LEVEL 加上同幻影一齊打, 有段時間真係唔夠揪, 無疑係一時最強。

4) 團10打10比賽
唔記得訪間網吧,本人都有去, 出晒名報警事件, C團贏左當時比賽,

5) 職業戰
法師係C團, 戰士我自己有份打, 只得第二, 其他名次睇下有冇人補完

6) 合SER
勁好玩
B SERVER 戰法係明顯比較落後,B SER 團唔夠兩日已經俾各國大團調教得貼貼服服, 當時黃國B SER 團 一係就繼續玩溝女打街場, 想贏既有D就強化自己實力, 有D歸化C團。 但當時平白多左一堆人入C團場俾我地調教真係爽歪歪, 過多陣佢地認得C團個牌頭, 又係排隊 online.

7) 10 KILL 比賽,
金雞網吧, 唔記得打左兩次定三次比賽, YOUTUBE 搵中久里隊好似仲有片?定話波波波波波共嗚隊? 次次都係FOV贏, 本人果隊成日都係第二, 有次玩電玩展上台打, 幾HAPPY。上面見到話同 FOV 練習贏多過輸,去到比賽就輸比FOV。我地同FOV對練次數非常多, 就等我講講個實情, FOV隊野,新的一天, 風淋痔美乳,夜空果堆夾左好耐, 技術配合同其他隊基本上唔同級數, 佢地同人對練, 練到野就會放下水輸下, 等你落場時心雄, 其實佢地摸清你底就會放水輸番俾你。

8)電玩展
擂台打十KILL, 果時 FEZ 有雨傘, 有CAP 帽, 有D 19刮刮卡等等周邊, 幾有氣氛, 團員又可以線下交流下。

講到一舊舊, 希望可以拋磚引玉, 等多D玩家, 尤其是有名有姓既玩家補完下FEZ 歷史,各種恩怨仲有好多情史同男女關係 XD, 十年後又可以考古回味下。

同團就唔TAG喇

難民冇晒影 三兄弟 (我有時都會去你間野食下野)
阿口米 初音 五GM
FOV果團人
武豐安田康

好, 交俾下一位考古。
根本都冇人,成日所謂幾個大團都唔夠人仲要加街人先夠打兩三個戰線
每晚凌晨至中午就俾綠國藍國偷雞搶曬地,慘到仆街
記得有年動漫節
有套送既fez file好靚
回帶撚
喺綠國開咗隻人
みんなよろしく
- -‘’
2kf有人mon緊po
邊個改名改遺言, 改到廣東話咁
拎得一個
綠國就搵c國/my
我見明顯香港團係呢兩個
仲有個森陽花好似係台灣團
錯字c團
藍國搵邊個
其實仲有港人玩日服FEZ已經好勁
基本上大部分都轉晒玩手機Game
巴打可以add tg 一齊玩?回歸好孤獨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞