勸大家唔好再做Smile,後果自負

592 回覆
912 Like 28 Dislike
2011喎
佢地係驚 做左100個入面其中一個出事個個
做前諗清楚 做左就一世
lm
我係清記做,旺角,女醫生

本身近視唔嚴重,係有散光,不過做完係好成功冇反彈,零近視同0散光

我覺得技術係成熟嘅,但有好多唔同嘅因素,可能本身對眼有隱疾,或者做手術嘅過程中自己對眼唔夠定,整到眼白嗰啲都係驚所以對眼亂咁郁。
雖然都聽過話有人試過做做下部機overheat 停左,但唔係常見問題

所以做呢個手術最緊要睇吓對眼適唔適合,做之前有足夠休息,同埋最好book上午 廢事太晏部機出事
mean9

我鍾意
同埋所謂手術失敗嗰啲,都喺度數做唔准,可能over 100度以上,正常唔係講緊話對眼會出事。
最多都係候補手術幫你清埋果d 度數

有好多人有個誤解就係做完smile 對眼會易d 有其他眼疾,呢個係錯誤觀念,患上青光眼同白內障都唔關做smile 增加風險事,所以唔好掛鈎個關係
其實講個d 醫生護士自己都唔敢做smile 好無謂
第1 唔係個個帶眼鏡既人都有需要去做
第2 做手術前本身已講明有一定風險架啦 每個人既承受風險都唔同 醫生隻眼咁重要 唔做又有幾出奇

利申 已做 有少少問題 但可以接受
呢到好多清晰打手!

事實係
我屋企人都係佢做,屌你老味又喺做衰左呀仆街,咁條八婆一定話唔關事㗎
巴打 你係邊間做

我都想去做

但又揸唔定主意做邊間
香港激光xx中心(尖沙咀)
林醫生
做左都差唔多4年
唔知個醫生仲喺唔喺度
同埋想講多少少,唔係為咗邊一間打手

而家嘅醫生可以做到嘅嘢係好少,因為驗眼嘅過程已經係知道晒你隻眼嘅數據,所以係入晒機,係部機幫你做,而呢部機係好撚高科技同埋好撚精密,儘管呢部機係好撚精密好撚勁,但手術就一定有風險唔係100%,講明話會有手術失敗嘅機會,但係唔會致盲,同埋好低機會,咁所以就要自己衡量肯唔肯take risk

smile 部機點解我話咁勁,係因為佢可以隔山打牛,佢要切你入面嗰層,表面嗰層係唔會切到,因為激光聚焦嘅問題,唔會傷及你表面,所以做嘅傷口更細,咁有人又會話咁點解仲會有傷口啊,因為佢要幫你切少少傷口出嚟,比個醫生抽返入面切左嗰層,當你了解咗就知道其實醫生可以做嘅嘢唔多,呢個係科技犀利之處。

醫生係涉及只係後期,部機幫你切左個少少眼角膜,然後佢幫手問返出嚟,冇其他嘢幫你做。

除非真係手術失敗要幫你在清度數,就會係人手幫你搞,唔係機搞。
100%non touch? ching介唔介意講多啲
我就打死都唔做嘅
戴咗咁鳩多年眼鏡
最唔方便都係做運動
跑步要眼鏡帶
游水無得睇女
推車睇唔到米
其餘時間影響不大
我就係今年1月20日中環希瑪揾林順潮本人做smile。做完之後就差不多個幾兩個月先叫日頭完全好返(睇手機耐都係會乾,電腦就無事),但係夜晚就睇野無咁好。正話4月20號我三個月復診睇到右眼傷口依然仲有小小未愈合,繼續滴消炎藥。
好警世,建議大家如非必要,例如唔做就冇命/嚴重影響生活質量,手術可免則免。如果唔係職業要求,為美容去做激光,風險太大
邊間做都無所謂啦, 叫連仔出個凸字版lihkg比你用算啦
唔太清楚個手術
原來做個陣隻眼仲可以郁. 咁我肯定唔做得, 我帶con 都會郁到帶好耐先帶到
巴打講到好撚落後.overheat 咁點搞, 開大啲冷氣, 病人瞓係到等下?
我都覺得唔值用對眼去博...

而且我唔戴眼鏡會樣衰左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞