[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
4 parts 入面(logic, metaphysics, ethics 同 epistemology),你鐘意邊樣?
Metaphysics?
sor
唔多熟,要等人答
咁不如分享下你熟個方面 其實我又冇話一定淨睇metaphysics 嘅
我睇philosophy of science 比較多,算係epistemology加少少metaphysics,不過除左intro書同Kuhn個本The structure of scientific revolution之外都唔算多(Popper本discovery睇過幾個chapter,未睇Lakatos同Feyeraband)

主要係講what is science 同scientific truth 究竟係咩意思,而scientific method又點樣受academic community影響

其實都有一段時間無睇philo,打完呢個reply又想睇返,thanks
你睇psychology書?

我睇緊attachment theory.
Ching, 我睇來睇緊dynamic causal modelling
DSM 5
巴金 家
被遺忘的古巴人
學習
薩格爾王
毛病與惡習
異鄉人 鬧神父個part好正
咁要睇吓係乜嘢二手書
有心嘅可以睇吓日子書店收唔收
佢哋會將一部份嘅利潤捐出嚟

屬於香港人嘅書店
https://lih.kg/2000687
最後買左 what life should mean to you 黎睇
幾唔錯好有思考性
點樣可以focus睇書
成日買咗啲書返嚟睇唔晒
唔會,我睇社科書多,如果要明晒一頁先落可能睇兩頁就放棄咗,因為太多嘢唔識
最緊要享受閱讀過程,釣勝於魚
好睇?
係咪又係有 quotation果d?
考慮緊買唔買好
睇下咩書,教學嗰啲書有啲唔明上就會唔明下嘅就要明晒先睇,有啲教學書唔明晒照睇落去都ok,因為會整本睇多幾次,其他類型就唔明都會照睇因為冇影響
中學近圖書館
食完飯就去睇書借書
小息冇野做就去圖書館
睇書要練㗎
有無人睇政治哲學既書
睇左幾本intro依排睇緊John Rawls但覺得幾難睇下
我自己係睇唔明就睇下二手書先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞