[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
Why we want you to be rich, written by donald trump and robert kiyosaki
Jordan Peterson - 12 rules for life
東野圭吾 - 虛像的醜角
我本身無乜文史底
講有關Magna Carta段時期既歷史有d睇唔明
但之後講Constitution,法官角色同現代發展都好inspiring
有冇咩勵志書介紹下 想睇
我之前睇過誠哥
可以睇下donna haraway,講post humanism,正正係「人」會不斷透過後天手段、外在事物去嘗試擺脫先天既限制,反而說明我地從來未成為「人類」過,因為利用外物輔助生活,並且與外物融為一體既過程中,我地必然會發覺「人」與外物並不存在一條永恆不變既區隔界線,傳統既分類不旦荒謬、不可靠,更等同限制住我地以不同形態、形式生活既可能性,並進一步成為壓迫萬物既根據

Yuval Noah Harari d 書幾得意,尤其 Homo Deus 講到人類會通過 3 種手段獲得「人工」進化:Bioengineering (修改DNA)、Cyborg engineering (義肢、人工眼球)、Engineering of Non-organic beings (完全脫離肉體,意識轉移到無機軀體)
可以睇下donna haraway,講post humanism,正正係「人」會不斷透過後天手段、外在事物去嘗試擺脫先天既限制,反而說明我地從來未成為「人類」過,因為利用外物輔助生活,並且與外物融為一體既過程中,我地必然會發覺「人」與外物並不存在一條永恆不變既區隔界線,傳統既分類不旦荒謬、不可靠,更等同限制住我地以不同形態、形式生活既可能性,並進一步成為壓迫萬物既根
The Economist 好撚多白左離地journalists,不了。我都係睇返Harvard Business Review 算
三體,睇到第三部嘅一半
張燦輝其實寫得較深,比起其他中大哲學教授
I mean同一代既教授,例如劉國英個啲,而非上一代勞思光佢地
lm
呢本好睇?
IQ84
有物理底會睇得爽好多
村上fans,但睇完全唔知up乜哩本
講過理科去睇奧術神座更加係成地精
我都放棄咗
仲有騎士團長睇完已經記唔起係講乜
好深奧
睇完messengers了 而家開the paradox of choice
睇英文書睇好慢 係咁查
巴打你係想學英文定咩
睇書係最慢既方法
上yt睇片聽歌比較快
不過都係因人而異
我城 西西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞