[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
How about why nations fail?
想買 但唔知好唔好睇
兩本唔同切入點,why the west rule 似ggs 多d
Lm
我閉關太耐
等呢壇蘇州屎冇咁勁個陣
去轉書局打轉書釘再介紹下

不過要提醒你 你最好有少少日本明治維新同埋20世紀頭50年既歷史底
唔係你會睇書睇到咁樣:
Why the west rule好過ggs?
昭和天皇 裕仁與近代日本的形成都要?
睇intro同content page好似幾吸引, 咁咁啱博客來無哂貨
因為佢阿爺臨死前有啲野冇做好
間接害左佢
詳細就睇返佢阿爺個本啦
中學睇玫瑰的故事睇到飯都唔想食
點解
Btw好撚憎玫瑰
果時覺得好撚好睇, 停唔到
呢個真,佢啲書係好好追,節奏明快,唔拖你時間交待無謂嘢
印象中玫瑰係得個靚字,大個咗都係淨係識扮靚
點解係笑話
睇完感覺同人類大歷史同一風格
幾值得睇
而家開呢本
Karamazov inquisitor個part直頭可以拆出黎當一個短篇
我覺得難既位唔係法文,而係讀者要對東正教義有咁上下認識
Bertrand Russell《On Education》/ 《Unpopular Essays》/ 《The Conquest of Happiness》睇黎當學英文

Leila Slimani《Dans le jardin de l'ogre》 講一個性上癮女人既故事,個結局幾盞鬼,睇睇下會聯想到Lady Chatterley's Lover

王先謙《莊子集解》逐句逐句解,無咁易入口但不失為好選擇

Baltasar Gracian《How to Use your Enemies》Penguin 書仔,薄薄地講人生哲理,雖則講係幾百年前寫既,但係依家睇都岩用

岑朗天《真實的理想主義》

有冇人睇過?
想揀本睇
Why not both
好少工具書
睇書慢 冇錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞