[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
早排睇咗,明白其實自己內向都無乜嘢,世上都有好多人係內向,只係佢哋搵到個方法去畀自己喺同人social完之後叉返電,然後又有energy去繼續工作/生活上嘅社交
咁絕版吖嘛
我發現自己一直搞錯咗怕醜同內向,內向都要social,只係比其他人要更多私人時間叉電。原來自己嘅問題係怕醜
少咗睇書,但睇多咗YouTube,
最近睇 Happy Kongner 有條片講娛樂至死,
想買返本嚟睇下。
https://www.youtube.com/watch?v=blYrZlNMfL8

之前share比朋友睇個個都話咁撚長點睇,
我就知佢地一定冇睇開書,
40分鐘講本書比你仲想點。
咁怕醜係好多內向人都共同有嘅性格嚟
咁巴打發現自己係偏好外向嘅性格多啲?即係鍾意大堆頭party同認識新朋友,不過係怕醜啲咁樣?
天航
我意思佢唔係間唔中會有,而係淨係得一本
啱啱見到
最近準備睇Brave New World美麗新世界

另外問大家一樣幾蠢嘅嘢
睇外文書嗰陣如果唔識嗰本書嘅原文,大家會揀中譯定英譯本?好早已經想睇卡夫卡同卡繆嘅書,但唔知買邊個版本好,又驚唔同人譯有啲會譯到1999睇唔明影響咗對本書嘅感覺
温柔與暴烈
佢最近出咗本新書
我城哀歌. 時代福音

我對哲學的40堂公開課都有啲興趣
我之前都有諗呢個問題
如果係抒情浪漫野我會揀返中文 啱feel啲
買邊本好
小學, 屋企禁睇電視
夜晚做完功課唯一娛樂就係睇書

所以一直睇書都係消閒/小說為主, 文史哲果d 通常跳過
foreign affair 雜誌
細個去圖書館&小說迷+1
睇, 書好睇太多
咁訂返黎睇先
想問下而家仲有無人睇亦舒
其實佢早期啲作品好正 喜寶 朝花夕拾嗰堆
但90後好似已經無人睇 有啲亦舒係邊個都唔知
thanks巴打
就好似村上春樹咁,賴明珠嘅版本就最多人睇
睇嚟下次去書店之前都要search下先
睇左頭兩本 好正 買曬去

不過Foreign policy 應該會入門少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞