[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
想像到你既興奮我每次睇完一本都有種成功感
Niall Ferguson 分享下丫
same
小學開始
老母成日捉人同佢啲師奶朋友食飯
係度講埋啲八婆野同battle仔女成績
就開始睇書無視佢地
有畫面
呢招係親戚飯局係無撚敵

攞本書出黎又唔洗應酬

又會有人讚你乖 文靜
個個有興趣 就叫人由哲學史入手 仲邊有人讀哲學
Bleak House Book
你入條link睇下啦

成日代入hoikilam
行為
白鹿原
在細雨中呼喊太好睇
仲有中華
研究希臘個堆文獻唔輕鬆,後面啲footnote可以睇吓興趣先睇落去。不過佢第一個部分真係係好仔細咁講解Plato嘅理想國其實係舊時封閉不變嘅社會,再伸展出封閉社會同現代極權社會嘅相同之處。

密度好很高... Karamazov睇英文最無奈係會睇到有法文我個吓真係吹脹(睇Apple iBooks version)
Agree
菊與刀
係啊 尤其個老豆成日無啦啦爆句法文
所以我都係睇中文版
同埋入面所有角色都好有文化
識引經據典
巴打有無Karl popper個本歷史主義的貧乏
係咪都係咁難
巴打如果係入門想了解成個國際關係既whole pricture應該揀哈佛個本定Prisoners of Geography
睇介紹角色已經間唔時一句聖經都知咩事
無睇第二本Karl Popper答唔到,睇完下半集先諗

唔記得仲有睇緊Foucault's Reader,Foucault精選集
唔該巴打獲益良多應該會去打下哈佛個本書既書釘先
你可以上網印出嚟
黎緊諗住睇多次 Kane and Abel
真係神作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞