[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
但係 popular psychology既書唔少都係咁,你可能已經睇慣? Postwar可能係近五十年最多人讚既歷史書,不過真係好很長睇左差唔多一年先由1945到1970...

其實我有留意下個research post,絲打你應該係做psycho related 既research?leisure reading 都仲係呢類,好勁

我自己就快讀完個psycho conversion,不過真係唔想weekend再睇 psycho(之前我話比較差個本係fiction)
呢本睇個cover好似同有趣有一段距離

world war ii 最出名應該係Churchill寫到拎Nobel Literature Prize個一套,不過係比較長,好似一套六本
我都想知
原配定許廣平?
我之前睇messengers果本有啲位好冗長 係個作者既style 所以果啲位我就會高速睇完就飛但除左果啲部份以外其他我又覺得ok

我好少睇fiction硬係覺得冇乜耐性睇fiction 不過之前睇the help, the kite runners就真係覺得寫得好你可以睇下鍾唔鍾意
我好鍾意哩個Tedtalk原來佢寫左本書

Btw,岩岩睇完一本叫 This is going to hurt,作者Adam Kay係醫學院畢業,係英國NHS做左6年醫生,由house officer 做到婦產科senior registrar,本來下一步就係consultant ,但因為一個意外令到佢放棄左行醫,轉左做 comedian 同comedy writer。

本書用reflective journal 寫,啲語氣mean到仆街,入面啲事又好撚好笑,例如係A&E實習既時候有個病人屎頭塞左個電視搖控,話因為放左係梳化唔小心坐左,點解做完手術發現個搖控笠住左condom 又有一單有隻按摩雞為左唔想M到果幾日無得提供特別服務,於是塞咗個海綿落自己個西度三個月之後醫生拎番出黎,舊海綿吸左3個月M血+ n個男人既精,臭到仆街

不過見到入面啲醫生shift 到密,啲工作又長又成日OT,又忙到飛起,又壓力大,做醫生真係好辛苦,好偉大
Churchill係敘事?
我好想睇呢本書
前幾年睇左, 宜家已經唔記得佢講咩
呢本睇到1/3, 悶到有D頂唔順, 擺低左
傻仔先睇書
Homo Deus
Brief Answers to Big Questions
未聽過audiobook
好奇想問聽audio個速度唔係慢過眼睇咩?
我睇左brief answers to big questions既中文版不過覺得太深唔太明
其實ebook 都有得間書同jot note
Audiobook (如audible.com) 可以adjust個速度 我通常會較快1.3-1.7x
係呀 但如果我想同時打開兩本書黎比較佢地既內容 咁要兩個devices先得 所以我考慮過之後都係鍾意實體書 有人鍾意kindle 有人鍾意實體 各取所需
journal 式睇法?

Thanks for your recommendation(呢兩本好出名,book nerd一定知)其實我近年都睇多左novella,少左睇full length novel。如果你唔介意可能會發惡夢既(),我會推介阿根廷作家Samanta Schweblin早兩三年有英譯既Fever Dream,可以話係一本literary horror/fantasy。故事講有一位年輕媽媽突然身患重病,即將過身,而佢可唔可以避免自己個仔都有呢種重病就係靠佢可唔可以從回憶中搵出(讀者一開始完全唔知發生緊咩事既)正確答案。我知個premise好唔尋常,不過真係寫得幾好,入圍好多獎,同埋會令人係極度焦慮既情況下一次過睇哂百幾頁

另一本novella係美國作家Jenny Offill 既Dept of Speculation,係一本幾乎全部都係短句砌成既愛情小說真係一版得四五句,每句一段,每版勁多空位咁,但呢堆主要係女主角想法既短句個效果真係唔錯 雖然買呢本可能會有唔多抵既感覺
可以咁講,算係佢本人既回憶錄再加歷史咁
我都啱啱開始睇
我都覺好深
有無簡單心理學書推介純為興趣
諗緊買thinking fast and slow不過驚太大本同埋悶
The Death of Expertise
好呀 我留意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞