[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
蝦蟆的油
bookdepository

你買hardback定Paperback?
成日覺得啲英文書好霉霉爛爛咁
但又搵唔到啲釘裝靚既買
希望大家買書盡量幫襯香港啲樓上書店
佢哋好多都係黃店經營都唔容易
唔想香港最後剩返三聯商務呢啲紅底書店
Book depository 真係好抵,又有free shopping
Shipping*
尋日睇完一本350頁既書
Prisoners of Geography 真係唔錯,文筆流暢,巴打有冇呢一個題材嘅進階推薦?本書令我最深刻喺以下幾點: 1. 美國係唯一一個大國可以自由出入太平洋同埋大西洋,相反俄羅斯同中國並無能力自由出入以上其中一個海洋,所以美國世界強國嘅地位係牢不可破。2. 俄羅斯入侵克里米亞其中一個重要原因係要取得克里米亞呢一個不凍港,令俄羅斯可以自由出入黑海。3. 氣候暖化會令俄羅斯得益,因為佢可以喺航行嘅海道將會大大增加。4. 最後呢點係人都知,中國大部份嘅石油都係喺星加坡嘅馬六甲海峽輸入,所以作為強國佢必須要分散投資,進行一帶一路戰略。
我買開paperback 覺得咁樣先有feel
巴打有冇其他關於近代日本或者中日關係嘅書推薦呢?你講嗰兩本我都買咗中文版,但係唔知點解睇唔落去,可能唔啱嘴型。我最近買咗一本日本台灣籍作家陳舜臣寫嘅小說:江河不流:中日甲午戰爭,打算用小說嘅角度理解下成件事嘅基本流程同埋人物組成。

睇嚟巴打對經濟同歷史有興趣,我大力推薦以下呢兩本書
1. Technology trap: capital, labor and power in the age of automation: 呢本書帶出一個理論框架解釋科技發展同埋貧富懸殊之間嘅關係,作者指出科技發展同埋人工增長嘅關聯好大程度取決於新發展嘅科技會唔會取代傳統工作,定係會幫助工人更有效率咁生產。呢一個框架可以解釋19世紀工業革命,當時候新出現嘅科技好似自動化嘅紡織機取代咗高技術嘅工人,令到大量人失業,貧富懸殊激增。去到20世紀初,新發展嘅自動化機器(eg 底特律嘅車廠) 好容易比低教育嘅工人上手操作,所以低層人工增長得好快,令貧富懸殊減低。去到21世紀,新發展嘅AI 人工智能同埋各樣尖端科技不斷取代呢班以前好風光嘅工人,呢個趨勢可能會不斷加劇,就好似19世紀工業革命咁。本書除咗理論框架仲用咗好多歷史故事去解釋,文筆流暢,可讀性甚高。
2. Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World: 呢本係屬於economic history 嘅書。本書由零八金融海嘯講起,講解美國同歐洲救市嘅速度同埋反應嘅分別,導致美國相對快速咁復甦,但係歐洲就陷入歐元危機,本書亦解釋金融海嘯點樣導致美國茶黨嘅崛起,最終令到特朗普當選,而係歐洲嗰邊歐元危機後來發展到英國嘅脫歐同歐洲大陸右翼嘅崛起,本書係數據引用方面非常紮實,將過去10年發生嘅世界大事用金融嘅角度前因後果咁串連起來。
個名好有意境
個內容幾吸引我早排訂左 但仲未寄到黎
我好少睇小說 冇乜想像力
以下卓韻芝D書都幾流行 而家我少左聽
你係哋比較鍾意evolution/genetic 個field?
黑澤明? 可唔可以分享下?
可以睇哂每個學科必睇既五十本,跟全先再諗
呢個幾有興趣講咩?有咩評價?咩令你最深刻?
我買paperback 平D麻!同埋覺得種質感好D
hardback好似圖書館D書咁
三聯商務
又reliable 係慢左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞