[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ?

1001 回覆
152 Like 10 Dislike
巴打係政治哲學迷
睇親都係個類
最神奇係啲人物幾粗鄙都識聖經

今晚挑戰Karamazov下冊先
睇幾頁都覺得辛苦
啲人求其傾下計 都係到探討緊哲學議題(尤其Ivan同個僕人)

Btw 好感動上連登揾到咁多書友仔
生命中不能承受之輕
正常
個兩套係歷史人物傳記
冇讀過日本百年維新加近代史既話係有啲難睇落去

至於你問中日關係既書
係香港 講真 少同冷門
一係就要睇大陸出既偏頗書
一係就要直接睇日本人出既日文
可能有 但係我好耐冇去書局打釘根本唔知仲有冇

我遲啲係呢場蘇州屎過後去返書局(或者去台灣買)睇下仲有冇啱睇又可以推下既

至於經濟學同埋歷史
我反而鍾情於舊野
例如《資本論》《我的奮鬥》甚至《貨幣戰爭》系列
係呀 我係鍾情偏門同埋陰謀論個派架

And其實我唔多好小說
唯一一套我係一氣過睇曬既就係《衛斯理》系列

講真 我都好耐冇睇書 自從讀撚完個學位之後 因為個陣睇得太多書 依家都係鍾情睇下啲blog同埋歷史文件就算 至於金融海嘯 真心冇興趣 因為人類總是......
人皮刺繡
Just Mercy
有興趣咁姐,同埋都唔完全淨係政治哲學嘅(定係我唔傾向咁分?),最近聽Philosophy This講Frankfurt school個啲都幾有趣。
BTW啲哲學書係睇得好慢,轉返去睇The square and the tower覺得唔同channel

今晚都再睇吓幾段Karamazov先,我上水都係見到竟然有人睇呢本
所以我同朋友無話題傾
走上嚟連登圍下爐
點知又真係有人睇喎
人人睇緊鬼滅之刃 我就走去折磨自己
唔係講笑 我睇中譯本都睇到就嚟痴線
平均睇十五頁用成個鐘(其一係我個人唔易集中)

真心一問 巴打係點養培出睇英文書嘅習慣
仲有聽雞腸broadcast
想參透下有咩心法
香港地要傾睇書本身好似已經有難度好似sosad
無試過睇一個鐘Karamazov 睇到廿分鐘算好野

無乜心法嘅...我諗一開始係搵本睇得到七八成嘅書去睇,慢慢習慣睇英文嘅節奏。有唔識嘅字都未必需要查(同學英文唔同,學嘅話最好查完再記住佢)。
聽嘅話可以聽吓歌先我讀書個陣有聽英文歌。如果真係要練就聽新聞jot notes。其實習慣聽咗個語言先唔洗追佢講乜都可以,等個腦適應咗先會無咁辛苦
長日將盡?
唔會難明啊 套返落而家香港既情況都得

Never let me go 仲睇緊~
學嘢關鍵果然在於要自己投入先
明白明白
巴打 我睇中文版 緊係可以睇一個鐘啦
英文版一堆聖經 加上佢哋成日爆句法文
睇兩行都用咗半日精力
加上佢哋對話又唔係齋吹水
仲會討論善惡 信仰 上帝
解讀完文字仲要進行深度思考

其實我以前讀書都係間中睇下書
無睇得咁密
係出嚟做嘢先更想睇書
發覺唔睇書個人好dry
好似只活係自己嘅世界當中咁
Never let me go

電影都拍得唔錯
同路人巴打sick貨,你果張唔夠淫比人負皮,幫你補底
想問下Prisoners of Geography既英文會唔會好深?
諗緊買中文定英文版好
買咗好多東野圭吾都未睇
幾interesting
講咩架 係度分享下
聽過本書 評價如何?
大智度論
唔該哂你去問下先
講一個低下階層出身既小伙子
同一個上流社會商賈之子
鬥過你死我活既故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞