[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
呢個譬喻不當wo巴打,如果真係要咁比,你應該話我想試完之後上網買。但同時又衍生出另外一個問題,就係鑽石唔同切割方法是各家鑽石珠寶商既know how,而且大多直營,不存在可以試完上網買平啲呢個case,否則啲珠寶店一早執柒晒了。
心態的確好重要,消費者係自由巿場決定係邊買野都係佢權利啵。
Thank you 牛巴指出左個問題
繼續討論,咁改個例子為買Tiffany & co 會唔會好啲?
好心你啦,邊有人話你上網買有問題姐,係話緊你蓄意去鋪頭試完上網買呢個行為閪,咁做係你自由,但係閪你咪認囉
閪在哪?你都識講自由,但係又閪喎。我唔撚幫襯藍店個時,你又話岩?
自由都有cost既,未必即時、未必你見得到、未必報係你度
實體店減價,消費者買平左。其他燈油火蠟人工唔變,可能職員態度差左
減到無得減實體店執晒得網店,繼續競爭減到少款,質量參差,無售後服務(退貨等)
當然你會話上面既risk你有「自由」去bear。但同一個圈既其他消費者呢?
你覺得道德綁架,覺得自己唔係果一個圈事不關己。但你攞緊既「自由」就係果一個圈度,講到咩咩義務就我都覺得過份,但起碼唔係完全唔關事先

凡事好黎好去,何必計到盡殺雞取卵
超市試食係咁拎都係自由,無人話唔俾,亦無犯法,但在旁人眼中睇落有點無品,咁講會唔會好啲?
唔係針對爸打
只係希望睇到呢段對話既爸打們多個角度諗
唔好咩都拉埋黃藍黎講啦,你唔幫襯藍店洗唔洗頒個獎比你?

人地租鋪唔洗錢嫁?收個價比網購貴好正常,你試完上網買咪賺左人地成本差異帶黎既價差,咁做都算仲要賴人呢樣果樣,唔係個人閪係咩?
依啲先係討論,終於有人講商業架生態圈。
商家用所有辦法/策略去刺激自家品牌/產品,當中架競爭係會有正面同反面影響,例如更多元化架商品去迎合更多買家/用家。實體店減少,都可以引證到科技發展到常人可以經網絡去進行經濟行為什至生活。如果只睇負面,唔試下正面睇返被淘汰係咩原因,進步十分有限。
另外我並無覺得事不關己,只係使用依份“自由”架權利,比人講到做不可取,點樣說服到人支持黃色經濟圈。啲人咪又係到不停鬥黃。
都合適,但我覺得唔應該咁睇人。我行超級巿場都見過唔少人係不停拎試食,我會再諗下係咪對方屋企有問題,迫於無奈佢要咁樣生活。
你解釋唔到就叫人唔好拉黃藍黎講?雙重準則就認左去啦

好明顯你就無睇之前架對話啦,之前咪講左價格有機會係因為鋪租成本帶動售價。
一開口就話人閪,有無諗過自己中間插入討論又唔追post,好有問題
短褲有無推介?
「自由市場」個重點係市場
市場都唔存在點自由?
唔止係你既自由,仲有賣家既自由,更重要係其他買家既自由
「你」既自由真係可以建構於剝削其他人既自由?

如果「淘汰」只係講緊弱肉強食、直到成個生態萎縮。係「步向滅亡」
點樣可以共生,想有service既有service,想平既有平,先係進步

大家覺得不可取既唔係「自由」,係只有最大化單一方/個體既「自由」
又係你自己問你攞左咩著數
解釋唔到啲咩?你唔食藍店係你自己想出一分力,關你去鋪頭試衫上網買咩事?而家係話你覺得上網個價先合理你咪直接上網買,我唔係想插入討論,係見到你啲攞著數仲理直氣壯咁自私既言論覺得好嘔心先覆
書本上講緊架Demand and Supply, 表面上係弱肉强食,但其實就係你所講架共生關係。
我再將“我”代入做例子,依家天氣好熱我想買件Tee 返工,然後去到一間門市試衫。當下真係唔想買,不過返到屋企又覺得其實好靚,就係網上搵返該款Tee, 自然都會睇下邊到平/有折。但基於我係該門巿試左衫,我就要選擇去返該門市到買。
咁樣就係符合到唔剝削其他人架自由?
屌好心你唔好係到偷換概念啦
你仲係未答到我攞咩著數,而且我地本身係討論緊係代理買同買家有方法直接係日本買架價錢點解有分別呀。
屌你真膠舊膠唔撚識分
都係果句,「自由」既代價未必係你睇到,未必係你受
試完身件衫會有tear and wear,當最壞情況要write off;商品賣得出既(未必一定要果件樣品)cover到個cost,咪繼續offer
蝕到仆街既咪唔比試下cut試身,係賣家既自由
你用左自由,佢用左自由,咁有心要買既人想試啱身先買既自由?

實際例子香港Apple,幾年前你可能用過唔啱用(我試過),又或者炒燶,你都可以原價退貨,係你既「自由」佢唔會問
而家?真係覺得件product唔啱用既買家?因為無得退貨我要research諗過度過先買既時間心機就係消耗左「自由」既cost
你幾年前用緊呢啲自由既時候唔會見到,唔會受到既cost

當然你唔會知大家既cost係幾多,講到心機時間更加係量化唔到。所以無可能講你用緊幾多係消費緊人地幾多
只係係同一個市場要共生咪一齊諗方法貢獻,而唔係為自己唔想貢獻而搵借口
我明白你講架野呀。
我係想知你係依個情況架解決方法
Again,蓄意與否係判斷該行為閪唔閪既重要因素
GU CHEF PANT $99唔錯
咁你點睇黃色經濟圈依樣野?
真心想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞