[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我幫你擋住先,好快啲走。
道德高地有鐳射炮
連登仔理解能力真係有問題
你係覺得岩既點解要掩飾既?
一直都係講冇人迫你買,點解你又覺得有人話唔比貴啲幫襯係閪既?
而家係講緊心態問題喎,你行過試完返屋企先覺得想買而上網買,同本來已經想上網買淨係去試size兩樣野黎嫁喎

其實你唔講冇人知你係前者定後者,但係你講到明係後者都唔話得你閪
其實唔明有咩好拗

啲閪人知自己係閪就唔會做閪人啦
咁你係sales返工你點知個客係唔係閪?
咁而家單純講試衫,試衫唔需要掩飾,拎件衫行入去試就得,去試衫個sales點知你係唔係試完上網買?咁而個客係咪閪?
咁而完唔啱再返去上網買
咁又係閪?
我講緊嘅掩飾係唔會張揚自己上網買,而個世界大把人打鑼打鼓試完話畀人聽個仔拎到折,咁而啲咪仆街,咁試完就唔啱你點知個客係真唔啱定上網買?
咁好多人試左先再等間舖遲下大減價係咪又仆街?
咁係A舖試完去b舖買係咪又仆街?你用左a舖service 喎

你道德咁高,去食自助餐會唔會淨係食人200g好啦,食多左人地點做生意?
走叫雞畀錢畀全套就插半條,插曬成條隻雞蝕住黎做
你既意思係咪姐係出軌同其他女人扑野只要無人知就係無錯?根本個重點唔係有無人知而係動機,都算,自己收埋咪算囉,依家大大聲同全世界講仲要講到係理所當然唔做係你笨柒咁既咀臉,真係要俾啲掌聲。
同埋你啲思維模式真係刷新我認知,舉例性質完全不同,邏輯推理又跳躍,都唔知講咩好。
呢家嘅天氣著咩長衫長褲襯
無印鬆鬆linen?
on9佢食水深就無佔顧客便宜?
咁我有無拎住支槍叫佢比我試先
有無成把刀架係佢條頸問佢野呀
IT賣十算比人屌到飛天
啲小店賣12,13算佢仲要係到幫人兜 咩心態
不如算啦大家各持己見,其實拗多幾日都冇結果。
麻質頂晒盡
刷新左我既三觀
其實拗唔係問題 但係大家唔好將啲嘢溝埋一齊講

首先你本身想上網買之後特登落地舖試呢個行為一定係cheap 冇嘢值得討論
覺得唔係閪嘅因為你就係一個閪人

第二就係間舖本身嘅定位
有人話我去試下啫用唔佢啲咩服務 又話佢原本都有咁嘅cost根本同我冇關係
大佬呀原本講緊小店 係小店呀 之後有人講咩IT/lane嗰啲 兩樣嘢根本唔可以相提並論
牛巴佢自己開舖 佢一撚定清楚過你哋班傻鳩到底一間獨立經營嘅鋪頭有咩難題

仲有 有條柒頭話咩間舖收鳩我12算 咁唔係佔顧客便宜係咩
屌你呢個真係睇撚到笑
明買明賣 佔乜撚嘢便宜
運過嚟唔使錢?舖租?定係下下都要搞手打個和?
唔撚gur咪搵frd幫你喺日本買寄返嚟囉 定你冇frd呀
Btw,其實有人可能對入貨呢樣野無乜概念。簡單講,貨有貨期,一般入貨要俾半訂或全數,我呢行貨期一般6個月。

舉個例,半年前英鎊10.5多少少,連埋匯錢既手續費同運費,我入一千英鎊既貨,實際支出大概係萬三蚊港紙。

上個月英鎊跌到8.95,我貨到,之後你走黎同我講,英鎊依家咁平點解你仲賣咁貴。大佬呀筆錢我半年前已經課撚左出去架喇,現兜兜萬三蚊,家陣我話之你跌到七算,我個cost都係萬三蚊呀!

貨到仲未必即時賣晒,全世界既零售業都係計「來貨時我支出左幾多本地貨幣」去計算成本架啦,乜撚野幾算幾算真係唔知未出社會定未見過個世界點行
當你呼籲人唔好將啲野溝埋一齊講架時候,麻煩你係#238留言開始睇偷換概念架係邊個
垃圾IT收成12算喎 咁樣搶錢法我係佢地鋪鳩試白撞有咩問題 咁做唔算閪之餘直頭係伸張正義啦 係自由市場既消費者權益嚟
唔好睇咁多色麻啦= =
係咁抛一堆「terms」出嚟其實好撚尷尬
又咩道德層面道德勒索 又自由市場消費者權益

唔撚使講咁多廢話(&最緊要嘅係冇人想喺呢度同你傾咁多廢話)
特登去地舖試然後上網買就係cheap&確確實實會令到啲小店越嚟越少

(至於「就算唔咁做啲少店都會越嚟越少cuz科技會進步」呢個又第二個話題 但係我唔想傾 所以你唔使同我講 講完)
我都係買過褲,但d size 怪怪 最好試左先,
我明明肥 但竟然S size 褲先fit
依間啲衫褲好似係跟亞洲人身型Cutting
冇追曬post 但睇咗幾眼發現有巴打好似唔知markup點解
Markup pricing係講緊based on已計算成本 乜柒都加曬 再加一個fix %
例如我成本係1000蚊一件 markup 30% =1000*1.3 =1300
Markup個%係純利潤嚟 唔係用來貨價計
虛心一問 假如一個人去門店試完之後上網買 但係之後再去返門店幫襯返個件貨品嘅附屬產品 咁呢個行為算唔算閪
例如去眼鏡鋪試完眼鏡之後上網買 但係最後去返間舖頭度配鏡片
我個人平時都會咁做,咁有時真係試完無野岩都無計,但最少唔係心入面一早盤算好要上網買,而落去鳩試。
其實講到底都係心態問題 你唔講出嚟冇人會知添
我唔係未試過咁做 咁我窮學生 的確係幾舊水都豪唔起 但係至少我會知最好唔好咁做&他日有錢就咪鬼咁度縮
始終人哋開間舖唔係俾你嚟試身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞