[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
有短褲咩?
新出左短褲呀
要解決就係目光睇闊啲
消費者付出既唔係只係當刻比幾多錢
你話日本自己同賣家買仲平
點同賣家溝通,點運返黎,時間,貨品選擇,無得試,貨不對辨風險,退換貨
呢啲都係cost,「代理」就係幫你食左呢啲cost
而家資訊流通可能低左,但唔代表無。而且呢啲無形既cost量化唔到
對你影響細啲既,你可以唔用代理,但唔代表其他人無用代理既意義

人地代理用佢既cost去比service你(eg.試身),suppose佢係用賣出去既product去cover佢既cost
你既「自由」就係用佢不停付出cost去fulfil,而你亦都無意慾去經佢買product去cover佢付出既cost
,咁都唔係「白嫖」?又要比少啲錢又要有人幫你攬埋其他cost,咁都唔係「攞著數」?你贏晒?
仲要鼓吹咁樣最大化自己唔係一個問題?
好簡單,對消費者「cost」唔係淨係錢,錢只係其中一個因素
但覺得COS質地唔值個價
第一段岩呀,買家有代理唔用/網購要承擔風險都好正常呀。
但第二段我都明,但依個opportunity cost, 係咪真係要咁計落消費者身上?一個消費者既消費行為好單純,就可能係試下鐘唔鐘意,鐘意到即刻買又得,諗真啲上網買又得。
明白,但你覺得黃色經濟圈除左錢/支持同路人之外(意志),仲有啲咩?
我有同事食Lunch 成日只係拎住黃色店鋪個list 揀,有好幾次食左疑似藍店就好似世界末日咁。我同佢講今次之後,下次再支持返黃店補返數就得。
好難講,個個人感覺都唔同
想問下兩者之間有咩關連?你個邏輯好跳躍⋯⋯
關係在於一個消費者參與黃色經濟圈,自然會蓄意去選擇黃店去消費,咁岩你又提到“蓄意”與否係判斷閪定唔閪架重要因素,咁黃色經濟圈架消費者係咪都係閪呢?
只係想知你點睇,想知係唔係都可以代入到咁多情況。
到而家你都只係睇到消費者當刻比幾多錢就係佢既cost
如果個市場唔存在佢仲有無得行使自由?
點樣可以sustain佢既自由係唔係考慮因素?
如果係考慮因素,算唔算你講既opportunity cost?

當然你作為消費者亦都可以唔使諗咁多咩cost
點sustain有咩所謂,黨話聽聽話話就派10k比我,我多10k買多兩件衫,使乜諗之後仲有無衫有無褲買,話之我買完衫間舖唔聽話比黨剷平關我咩事?

目光放遠啲 ,自由係有代價既,無論你睇唔睇到
代理其實係有權利同品牌方去傾個來貨價
所以理論上佢唔會貴過品牌方太多甚至同價再補貼其他優惠
最簡單你去broadway買iphone係唔會貴過你去apple store買
所以當佢貴過官方20~30% 又唔係斷貨炒貨限量嘅情況下
一就係佢直接將成本轉移晒比消費者 二就係佢當香港人係水魚
無論邊一點都唔可取囉
如果你話佢開店有成本
同理我住日本 有時會幫人買下野
咁我寄ems 一定會貴過人地寄集運
唔通人地問完我一大輪又唔搵我買
我又要去屌鳩人
你「選擇」去幫襯黃店以表達政治立場,你係用你既錢去支持同你有共同政治理念既商家,何閪之有?

你「選擇」去佔代理/實體店便宜,再上網去買,佔用左佢人既時間、服務而不願支付代價。點解唔閪?

兩者無必然關聯,唯一可以說的是,不論上面何種情況,你有權選擇,這並不犯法,但這行為在一個Decent既人眼中係閪,人地有自由去評論你既行為。正如你幫襯藍店,有人會屌你政治戇鳩一樣。
咁你可以唔幫襯佢,但唔好入去人地間鋪度試一大輪機、問一大堆問題、比較一大堆野之後走去先達買。人地提供服務,唔係奉旨要你俾錢,但你擺明車馬黎到,我係唔撚同你買架喇,我會貪平去第度買,不過我要你答我問題我要你試部機俾我睇。

呢啲行為唔犯法,但好閪同好cheap囉。
EMS 真係貴好多?因為我係日本買野,佢一直都係DHL 比我
OK
不過體面既人會諒解而唔屌鳩人,我覺得李嘉誠真係算表表者
間鋪大多數唔會當面屌鳩你,但睇住你做閪野而唔提你,我唔認為是件好事。我相信呢度巴打同你講咁耐,都唔係有惡意,而係站在第三者立場誠實地說話。

行為閪,如果你是因為唔知呢樣野閪而做,咁人地提醒你,你就該去改;如果你是知閪仍閪,那就認閪,也不需要為自己的閪找藉口去合理化自己既行為。

定你想係背後俾人屌俾人笑?
點都貴過集運嘅 如果唔係就唔會用集運啲人
視乎你買嘅數量 如果單寄一件tee 要150港紙左右
依個係minimum charge?
DHL USD15係咪合理?
你個比喻好似唔太對
試完機去先達買係因為先達平
而家個case係個代理仲貴過官方
個比喻應該係去先達試完機再去apple買
幾耐送到先?
150係500gram定1kg嘅價
最少好似500g起
我見waybill mark 1kg minimum USD 15
3-4日,但我覺得應該唔止USD 15,可能係 monthly statement charge back 返寄方。
代理貴過官方,但有你所需要的資源及服務,因此你選擇去某代理/經銷商享用其提供的服務,再到較平的地方:先達/蘋果店購買你比較過、試過後的產品。

此行為很閪,我覺得很無品。

另外,代理理應比官方平是甚麼道理?供應商通常只會提供建議零售價、最低零售價及來價三個價格,你有本事賣多貴就賣多貴,一件一千蚊建議零售價的貨你能用你的專業、服務、建議等加值服務去增值,令其能用1500賣出,是經銷商既本事。

係我用字太難理解嗎?我認為不該出現這種誤讀才對⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞