[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
呢啲行為唔犯法,但好閪同好cheap囉。
代理有本事 都可以拒絕唔消費嘅顧客入去佢間店嘅
日本嘅select shop基本上就係跟返品牌定價走
咁當然你話人地喜歡定幾多就幾多呢點係無錯
同樣地我行使我消費者嘅權利又有咩問題
佢有本事應該係同個供應商傾低啲個來貨價
而唔係有本事咁抬高個價叫消費者硬食
咁樣同啲ig shop係淘寶到買來賣個double有咩分別先
不可教也,慳番啖氣算了。
專業嘅服務令佢賣得貴
請問有幾專業
行出行入有無打招呼
落雨有無比防水袋
換季有無準備catalog
出限量款有無幫同品牌爭取返多幾個quota
間舖係咪地舖 旺區 裝潢好
香港有幾多間小店真係做到呢幾點
Again,你不欣賞,咪唔好去囉。又要去又要試又要屌又要貪平,仲要覺得大條道理理所當然,呢啲咪又cheap又閪囉,係真係講野婉轉啲都唔明,定真係心理偏差?
好多香港人最大問題就係覺得service & after sales service 係唔值錢,係應份包埋。

但從來佢地無諗過公司有開舖支出 人工 時間 機會成本

而家啲大公司好多本身好好既refund benefit 都比消費者玩爛哂正正就係呢啲原因
賣方提供試身服務,係吸引消費架手段,而依樣宣傳手段架成本放落消費者身上我覺得唔合理。但我係認同鋪租,人工,水 ,電,依啲開支成本係會反映在售價上。

上面有巴打提到試身架成本會消耗到商家商品架價值,而試身用家唔bear,最終後果導致巿場萎縮以及消失,消費左商家依個服務成本以及對所有消費者唔公平。我部份讚同,因為依個成本係商家為左吸引消費者而設立架服務,唔應該歸納去消費者身上。

引用返Wiki 對自由巿場解釋架其中一段:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E8%87%AA%E7%94%B1%E5%B8%82%E5%A0%B4
在交易場所中,一個商品或服務的價格將消費者的需求反映給生產者,並且促使市場形成可以滿足消費者(以及投資者)的資源配置。在自由市場中,價格是由生產剩餘的自願交易,而不是管制市場中的政策法令決定的。通過供應商們提供的產品和服務的自由競爭,價格會趨於下降,產品與服務的質量會趨於上升。不過需要注意的是,政府在經濟危機時用銀行保障價格穩定的手段,有利於修補市場失靈。

依樣野在我角度就唔閪,佢係消費者,佢權利就係決定自己購物途徑同方式。我覺得現今架消費者係有啲任性,但唔係閪。以自己標準去評論人地標準,依樣野係唔可取。
我反而覺得香港人係care after sales service 大過Sales service. 因為產品有after sales service, 我假設係Refund, 唔岩咪七日退/換。雖然我從來未試過,但我知好多人買一件衫為左去一個場合,之後就退返比商家,商家Refund 等於total loss.

店鋪成本,人工成本反映左係商品售價到,消費者買唔買係另一回事,機會成本就要睇情況。而且消費者本身好單純,淨係想買一件商品。
Btw關自由市場咩事?兩者之間無邏輯聯繫可言。依家講緊呢個行為閪,會加速小店死亡,同埋無乜品,關自由市場咩事?都已經講左咁耐,合理、合法,不合人情姐。咩叫「盜版驅逐正版」、黑羊理論,佢地夠係市場永遠理性下既產物,但係合唔合符我地對理想社會既想像先?唔撚合符呀嘛!

自由市場去到最後會點,好多學派都研究過(個人覺得奧派觀點比較有趣,張五常都好睇),btw,呢個世界暫時無一個完全自由市場,唔好政府講得多就俾佢洗撚埋腦,真正既自由市場係唔撚需要政府架。

當你一路講自由市場既時候,你有無考慮到現存已有既各樣限制?對小店不利既營業環境?人類行為既動力就係慾求,而人本身係自私,人亦有權自私。

但係唔係自私既人應該大大聲講、做、宣揚自私行為?合理合法,唔等於你唔撚閪架ok?岩岩都已經講左,你討論時既思維跳躍,啲論點既因果關係中間無關聯性。Again,無人唔俾你做閪野ok? 大集團啲行為夠閪,田生收地夠閪,但佢地無犯法wo,佢地用盡方式賺錢係佢地自由,但好撚閪呀嘛!
屌真係完全自私人心態黎,下下用到盡,你愈講愈顯得你閪
點解代理有建議零售價唔跟 自己mark up就叫有本事 有服務
消費者走去試用唔買 就叫cheap又閪
咁你既然覺得咁樣 你可以唔擺display出來 叫啲staff唔洗去招呼客添
你覺得人地試衫問野浪費時間咁你咪取消個服務囉
無人商店而家又唔係無 一係淨做網店成本又低
我都唔明你邊到來大條道理覺得mark up就係天經地義
而家又唔係成個市得佢一個獨家村
你係咪做慣咗資本主義嘅奴隸
咪撚就係,痴撚線,由#238 留言睇返啦
開頭淨係討論點解會做得咁貴同埋講緊消費者有權試完唔買,啲人就沖出黎又閪又cheap, 道德綁架人又唔閪認,用自己把尺屌鳩人地把尺。本身係討論炸喎,自己先入為主人地行為閪,放撚到自己係道德高地。
代理Mark up 高少左客個cost佢自己比,你去試完上網買個cost係間鋪比,人地有cost你冇你都可以拎黎比?
同埋冇人話試完唔買有問題,係蓄意去試之後上網買呢個行為閪
睇你講野都知係自私撚,呢啲行為令到冇哂實體鋪其他想試肯比premium 既人唔係比你呢啲人影響到?
都已經咁多人出過聲,again,無人話你犯法,但你呢個行為係佔人便宜呢個我諗都好明顯下。正如食肉,有供應、有需求,如果你未必知肉類生產商用幾差既手段去增加產量同虐待食用動物,可以去查下。

食肉犯唔犯法?唔犯法。
食肉合唔合符人類慾求?合符。
現有市場下食肉閪唔閪?不論從環保角度定動物權益角度都好撚閪。

我好鐘意食肉,我閪咪認囉。
討論思維跳躍係有人提出到架論點我想知到其他範疇會點睇,咁叫詢問而且我有回歸正題。啲論點係時下巿民有遇到架情況,中間有無關聯性根本就唔係重點,主要係我想知咪問。
而且你先人為主我係閪,做過以上行為,咁係你架睇法我就唔評論
你先入為主我喎,點解要我認閪?
咪撚傻啦,我覺得依個行為係有問題,但唔係閪,只係消費者決定。你地又係高地上面放箭
你閪就一定架啦,係到道德綁架咁撚耐。
不可教也
其實你俾膠前不如睇吓你的論調俾多少人負皮,有時咁自我中心不是好事,你不認為閪不等於件事唔閪,你覺得閪就唔會做左咁耐啦。
咁有無人拎住枝槍叫你幫襯佢?無呀嘛!但你點解要去佔人便宜先?又食又拎唔洗俾仲要用周講自己好醒?
討論不嬲都係有正反,你地加插論點架時候,我就係更想知哂正反兩方面。

第一,你覺得閪,唔代表全部人都覺得閪;就好似你話我唔覺得閪都唔代表全部人都唔覺得閪。第二,你到依家都係先入為主我係做左,我買野基本上網購,點樣做左你口中架閪野?
你問既問題琴日已經討論過。
我依刻係問緊我點樣做左你口中架閪野喎,我有咁架論點唔證明我有做啵。
當然成個討論過程我都有得到我想知架野,如果減去左大家先入為主同埋道德綁架,係非常好架討論黎。
Again,拉上去搵,有晒你要既答案。
唉,道德撚追post 發現咬錯人
要扮到好偉大解答哂所有問題
係咪IT sales無生意係度發癲
咁如果掩飾得好好唔似黎試衫咁但最後唔買係唔係又係閪
如果咁都係即係點都係閪啦,試完上網買都係閪,唔幫襯貴20-30%都係閪
間公司提供得試衫同sales service 就預左有個cost係度架啦,做生意無得輸打贏要
咁驚蝕一係唔好做生意一係做網店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞