[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
問題就係依到,你點界定佢係同唔係呢?咁黃店用中國為來源地架食材,佢又係唔係黃店呢?
To be or not to be, That is a question!?
我反而好奇代理嘅售價點解係會高過官方
以日本本土牌子為例select shop同retailer個啲個價基本上係同官方一樣
進口品牌有關稅問題可能會高啲eg: new balance
香港明明無關稅但有啲一樣有啲就markup
最出名應該都係大IT個十算
個人覺得,如果你覺得佢貴,唔好幫襯絕無問題,但人地俾人工、租鋪,各樣野都有成本,賣野之餘試鞋、解答問題都係服務。

唔買無問題,上網買都無問題,但如果又要用人地服務、試人地啲貨,之後上網買,就真係有啲太閪。即使真係去試,都應該隨手買少少野當係買個服務。

做零售生意有好多成本,運輸、人成、商場抽成、租金、marketing、包裝等等全部都係錢黎。唔接受唔欣賞絕對ok,但去「白嫖」仲要大條道理我真係不敢苟同。
睇Agreement,如果無明文寫到明售價不高/低於定價,基本上代理係自由定價。

另一個經營方法就係Franchise (加盟),基本上跟足定價(正常都會有markup 對沖 Exchange gain/loss or 你提到架關稅/VAT )
牛巴講架野絕對無錯,但消費的確好個人。
如果做零售生意架成本要消費者咁樣去共同分擔,就有啲勉強左消費者。(當然消費者唔係大哂,但有幾多人寧願咁樣去買“服務”?)
消費者選擇網購型式去購買商品,資金最後都會落入品牌持有人手上。依個係現代消費方式架趨向,無辦法。
如果商品係Tailor made就唔同,試身已經有成本係因為成品要由到生產完成都係要靠fitting 架data 去生產。
我會話你唔去買,就唔好去人地度試囉。點解香港啲鋪執柒晒,俾大集團取代,其中一個原因係香港消費者唔多會俾credit 人地提供既服務。唔係話賣貴應份,但去白佔人地時間同享受服務,但唔俾錢人賺,最後咪執柒晒變藥房。
但就算你唔幫襯 唔去試 佢間店一樣要開 員工都一樣要企
何來白佔會浪費人地嘅時間同服務
我非常認同你所講架因果關係,香港消費者care 售後服務大過銷售服務,而且好多時賣家提供架服務根本就唔會成為你比錢架主要原因。
以我自己做例子,買衫褲鞋如果係門市試過岩,都係會比錢買,但唔係買個服務,只係買件產品。
但如果未確定真係想/需要個時,係考慮多陣架時間一定會上網睇下相關架產品,之後就會上網買左。
其實科技進步令消費模式轉變帶黎架結果先係主因。
而我覺得大集團取代本地鋪頭架原因在於大集團架“宣傳”手段,本地小店好難對抗到,特別係衣服/時裝。依家都還好,可以係IG FB 依啲社會網絡到落廣告。
小店都可以好厲志嘅
你望下v字頭個間銀器店
自己走去日本同人傾代理
而家越做越大
但好多店根本無心搞
係外國掃啲貨返來就直接賣
大佬而家個呢件年代資訊咁發達
你識上網買來賣人地都可以直接上網買姐
仲沒計有啲黑店會溝假貨賣
競爭力低 咪自然做唔起
本身又要無製造業 啲野全部靠進口
你估實係齋企無backend野搞咩入餐廳你入去涼個冷氣棟係度半個鐘睇下人地會有咩反應?你會阻住人做野架嘛。
餐廳都唔同 點樣比較
如果係超市 我入去企全日其實真係可以做到
賣衫店的話連鎖嘅基本上都可以鳩企企坐
小店理論上應該都得 只要你面皮夠厚
同埋有啲單人小店真係無backend野搞
有朋友之前幫人睇舖 全程禁手機係gp傾計
又有中同睇格仔舖成部psp擺上檯玩
唔聽就算啦。在我這是品格問題,我如未四過大個牌子的鞋,唔知size,我第一對會到本地有賣的鋪試清楚,買,之後第二、三對先上網搵平渠道;如果真的太貴一開始就會直接上網問網店既人俾意見,再直接買。

人地開間鋪、請個人唔係為左俾人黎白嫖等執架。
單人小店先多野做
店主本人咪多野做
如果係請個pt睇舖多數都係玩電話
非常好架論點,競爭力低,經營意欲低以及產品主要來源。做時裝進口生意有間門市已經無太大優勢,被淘汰係時代同科技進步帶黎架後果。
咁多被標榜為大牌子架品牌開網店,無可能無做過巿場調查就咁魯莽跑間網店出黎,開發成本有機會大過開一間鋪。而我都有見過有啲小店關閉門店做返網店,所以睇得出科技發展影響人購物形式非常深遠。
Ok, 你當我唔聽啦
再傾落去就真係形成道德綁架局面
試完上網買都可以話人地服務唔好/人地冇野做阻唔到人
你個行為唔係攞鋪頭著數?攞著數咪認囉仲要賴返人真係好肉酸
哈哈,係呀,攞左咩著數?
講到好似無比錢買件產品咁
一個冇道德既人同人講道德綁架咁即係公你贏字我輸?
咁你買野試衫試鞋有無比返一百幾十服務費人呀?好無道德囉
公字你贏字我輸?
去人地鋪頭試完上網買你比左咩間鋪?比左面人地去佢到試呀?

可能好多人都咁做但係好似你地咁大條道理真係少見
你未答我攞左咩著數啵
你行街買衫入Fitting 有無比反一百幾十蚊人地做服務費?
只許州官放火,不許百性點燈
你駛乜咁 mind 人地點睇你,你呢類行為大把大陸尼都係咁當 d shop 係 fitting room 啦,人地試完仲即刻當住個 sales 面前用手機confirm 埋個 size 落 order 然後同 sales 講呢個網平你過你幾多,跟著後拍個囉柚走,所以對比起大陸尼同一個出發點你已經叫做好有良心啦。
心態問題,你蓄意去試完上網買,同你行街見到想試試完真係唔岩擺番低係兩個概念黎。
我無介意人地點睇,只係講事實。
同女朋友行街入去望下啲鑽石戒指,叫Sales 姐姐/哥哥拎出黎,上手試下又買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞