[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
出街行個圈都一蘿啦,黑色本身極端色黎,只要唔係黑白灰mono tone去襯十有九都出事。黑褲啡鞋、黑褲淺藍恤衫呢啲出事例子上環行個圈都十件八件啦

其實黑白灰本身唔係顏色,所以唔可以用對比色(color wheel既對面)或近似色(color wheel既側面)做配搭。黑色基本上係可以同Tint做到對比色既效果,同Shade做到對比色既效果,但都唔係完美既顏色配搭,除非係襯返黑白灰。所以黑色可以話係好overrated既懶人專用色,因為襯大部份色都唔會fail,但亦唔會好睇。
利申: 唔係讀arts 9up only
其實望落去「唔靚」已經係fail⋯⋯IMO。同埋著衫唔可以純睇colour wheel,因為有好多約定俗成既東西,岩岩講過黑褲啡鞋就係典型一個唔識會覺得怪怪的,知就覺得你柒既例子。

同埋有啲野唔係淨睇顏色,texture同款式、位置亦要考慮在內:就好似牛仔褲係頗百搭既item,但有玩西裝的都個藍色系(尤其navy褲)既西褲特別難襯,明明係同一個色但效果就差好遠;而理應好襯既灰色,雖然做褲係百搭,但做褸係鮮有好睇的。
Where do you Learn that
Teach me plz
貼圖啦 文字討論有咩用

黑褲啡鞋都可以著得好睇,傳統黎講黑色係唔可以同啡色一齊著,但我覺得呢條規則同no brown in town一樣係過時既style rules
我又唔覺得黑色襯顏色唔會好睇喎
只要喺Layer同衫嘅Texture上多啲變化都可以襯得靚
圖我貼啲誇張啲嘅outfit 費事太簡單又話懶人專用色
睇個人喜好架姐,就好似有人唔鐘意著白色褲咁。
你講咩都說服唔到佢著,莫講你叫佢試下白色褲襯其他顏色,可能會有唔同睇法。
真,著衫呢樣嘢好個人
其實我應話係「唔會係最好睇」,但又未去到mismatch,我唔反對著黑色,因為黑色係好百搭既顏色,但好多時都可以搵到更好既顏色配搭,正如我上面講黑褲啡鞋都一樣得
認同你睇法算中肯。
不過人睇你,你睇人,不外乎用會自己角度黎考慮同評論其他人。
第一張outfit layering 係日本都幾多人仿效,
根本件事都唔夾不過你唔覺得柒咁我都無辦法,好個人。皮鞋黎講啡鞋襯beige、灰、啡、綠甚至Denim(indigo) 都好過黑。而黑褲襯oxblood、黑鞋、midnight blue都一定好過啡鞋。

上面啲圖全部我黎,要其他顏色配搭我聽日再影。BTW黑色褲最襯既一定係黑鞋,有的「rules」確實會過時,但有好一部分都係一啲好直觀既視覺效果。
唔覺得好睇但respect
有圖討論
咁如果沙色or 驚皮鞋都係用返相似既rule?都係唔太夾黑褲?

感覺同啡鞋類近
牛巴好唔同野都respect
Tailoring 同 Fashion show 都幾兩個世界嘅嘢
Fashion show本身唔係純為好睇,有時設計師為左表達一啲概念、理念,又或者係要做一啲嘗試同突破,設計出黎既果「一套野」並非真係for你現實平時著(拆開可能ok)。而fashion week出現的那些名人、街拍,為左表現佢地既character 同吸引鏡頭而著得特別誇張。

利申:每年pitti uomo同Milan fashion week都要死過去做野

番番去本身個問題,真係睇係點定義fail,我眼中fail既定義係「唔好睇」、「唔協調」,就我既定義去講,黑褲fail例子真係多到圖都唔洗貼,上面貼的黑褲啡鞋,都係果句,唔識就望落怪,識就覺得柒,都不是甚麼好comment黎。
BTW如果係答番果個巴打既問題,黑色褲上身要襯乜,要好睇一定係黑白灰。T shirt+黑褲的簡單襯衫,黑~灰>白;但如果是襯褸就要睇款,西裝款一定是黑~白>灰,Pea coat一類比較casual既褸反而又會灰色>黑白。

呢啲野真係case by case,但黑褲百扣襯乜都「唔會好柒」「唔會fail」我就真係不敢苟同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞