[春夏]衣著討論區(11)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=2jnh2XJ6f78
打手
呢條片講得幾有系統,學到下嘢
有啲野確實係日本紅番過去歐美,例如Birkenstock啲涼鞋(唔係講緊廚房佬鞋樣嗰隻)響歐美一直半溫不火,呢排先紅起愈黎愈多fashion人著,但日本已經紅左好多年,呢啲即使個牌子係歐美,但你話係日系我都唔多會反對。

有時有啲野知之為知之,唔好乜都亂加啲形容詞落去鳩噏。人人都跟住咁做,香港真係唔洗幾耐就完全大陸化。
始終香港缺少左文化呢樣野好耐, 我地要更加努力推返呢樣野上黎, 比D時間, OKAY 既
對呢款item無咩認識唔知佢點叫姐 而家咪知叫boater hat囉你又唔使咁撚惡嘅
無人屌你唔識,屌你個「日系」姐,有幾惡呀又?咁玻璃架咩依家啲人
有冇人知邊度有得買CA4LA 或者靚嘅fedora
Budget?
貼下圖先

幾時貼自己
睇咩料啦 兔毛2500 Felt/Beaver1500
但想要特別款或者特別色 靚色又有details嘅貴啲冇所謂
你個筆直買到lock and co
Lock & co. 唔止1500 wor 邊度有得買
有無啲有layer嘅睇睇 次次都係tee一件加褲
唔好啦
和服元素(日本有好多)、唐裝元素(上海灘之類)、一啲來自唔同傳統服飾既材質(例如緬甸僧袍用既蓮花纖維)等等

活用而襯得好既大有人在。

Check check佢地官網同d online shop先⋯⋯
Btw,利申:年年去倫敦都入去行個圈
就算唔理起源,最少都要在某地方興起先,或者響原有果樣野既基礎上加上自己地方特色,先會稱為「乜系」「乜式」。

舉個例,Ivy style傳到日本後出現左好多新增元素,而亦有人講過Ivy style發源於美國但成型於日本,你講一句「日系ivy style」就完全無問題。
已經睇咗 有冇人知邊度有得買靚嘅fedora
哈,係咪怕左
請問有冇巴打知
kangol 貝雷帽有冇門市可以買架?
你唔係都搵CA4LA咩?
Btw你買fedora 筆直唔夠可以望下日本野
Akio Hirata同Kijima Takayuki都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞