[航空]連登飛機膠討論區60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
鬍鬚佬同大家姐龜苓膏嘅分別
諗起姐姐:你咁樣,一間公司黎講已經係破左產啦
Charleston生產嘅787似乎唔止一間投訴
最新嘅投訴似乎係來自KLM嘅787-10

不過另一條生產線Everett就好似無事
一個月前法院判咗張國煒可以攞到140萬遺產
應該可以幫補下
140億呀嘛
況且係台幣
廚叉當年撲一次水閒閒地呢個數啦
哈哈記錯咗

星宇最近都好似有新股東泵水
航空公司唔值得投資
高風險 高投資 低回報
140萬港紙係香港唔夠比首期
撐起一間公司,天方夜譚
星宇資本都係 82 億台仔啫
始終佢而家 cash outflow 係泊三架機位既費, hanger 同埋一啲必要員工
唔似其他要養埋 lounge 呀又要做維修打理啲舊機咁,burden 細
呢個位未必輸
一係少左競爭對手
二係澳洲過兩三星期都解禁, 可以玩番 tasman 線,三佢有十一個月 cashflow 同埋係佢三月中一開波夠絕,stood down 晒九成人無薪假

不過個價彈左五成了
CX就算唔夠貨機咪拎啲330/350去運貨
Trans Tasman 對面海解唔解先
飛gay post標準答案: 星宇Too small to fail
接近解啦
所以話一個月就 tasman, domestic 就三星期啦
QLD 下星期開始鬆少少
好難講
紐西蘭既travel restrictions 至少去到下年
對澳洲應該會係例外,依家仲未有公佈
但唔會俾澳洲想飛就飛

仲有,紐西蘭9月選舉,Labour 計正唔會俾lockdown前功盡廢
兩邊總理傾緊,整個叫 trans tasman bubble
因為澳洲遊客佔新西蘭一年總遊客三份一,反之佔澳洲 20%
冇地方可以去既時候大家應該互相去對面海
同埋好多kiwi都係澳洲搵食
澳門航空公佈,將於 5 月恢復近百航班,包括澳門往來內地 (北京、上海、杭州、廈門及廣西南寧) 以及 台灣 (台北)、日本 (東京、大阪)、泰國 (曼谷)、韓國 (首爾)

五月有30日, 98/30 即係一日平均有3班來回。比起宜家每日1班來回多坐3倍航班

唔該哂
諗住換JL736飛成田果班
諗住出到去仲有個夜晚可以行吓
就係見cx regional business好似高級econ,打哂折扣
cx548飛羽田果班先係真J?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞