[航空]連登飛機膠討論區60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
做乜變左連登機鐵膠討論區
以國泰用機性格去睇
長途短途都有用AB機隊
長:B77W A350 A330
短:B773 A330 部分B77W A350攝時間

長途機隊如果唔入777X代77W
可能同77W續租加買多少少A350
因航空業前景唔明朗 改用少少A350代B77W

短途機隊係要時候要換B773同A330
國泰自從引入左A350之後
似乎有傾向用A350飛短途
短期內都係將長途A330改做短途A330
中長期似乎有機會買A350 regional / A330neo代替A330
而B773岩岩9位改10位 但大部分都年事已高
如果國泰仍然要將保持長途短途都有AB機隊
而777X又暫時未有regional版 咁引入787機會頗高
MRT真係同黨鐵比真係極廢
巴士又係無機場巴同啲Monkey一齊迫
FUK快到痴撚線
聽講 A339 短途效率同 A333 差唔多,感覺 A339 取代 A333 嘅機會唔高

現時 B-LAx B-LBx A333普遍都仲有十幾年壽命,我估應該會將呢批 A333 用到盡之後用 359 取代
By the way A350 Regional 自 2013 年之後已經無曬消息⋯⋯我唸可以考慮用 A350-942 217t variant (日航嗰種)飛短途路線,應該會efficient 少少

近期有傳言話批 779 可能會改另一種波音機型,網上有猜測話會轉 787 不過可能追加 748F 嘅機會高d

如果真係 787 系嘅話都幾有趣,我覺得 788 同 78X 都有生存空間

788: 細長途線(符合國泰prefer frequency>size 嘅方向)

78X: 短途區內線,取代 A333

不過取代批 773 仍然係個問題,最新 773 B-HNQ 都已經 13 歲
國泰年報話堆龍仔新 A321neo 今年開始到但 2022 全部會過 HKE.
而家龍仔有堆 A320/ A321 成20歲, 我諗都唔會續租, 龍仔兩年後咪變龍BB?
FUK地鐵唔係只去到國內線大樓咩
唔係話ka同uo平分嗰32隻321neo咩?邊到講321neo 2022年會比晒uo?
佢意思係今年開始變A321neo,收完頭16隻之後,2022開始交機嗰後16隻就係老母收機
我其實想講未來幾年龍仔 capacity 會減, HKE 就加, 2022之後又無新機會唔會再縮落去

利申:前293股東,未洗上ifc住
我諗KA應該會縮
中國武漢肺炎令全世界知道將生產線放晒喺支那好錯
好多工廠應該會走
支那唔會好似以前咁「有米」
一陣比啲fsc撚屌
慳個少少,好心就未去旅行啦
因為佢真係好得閒無野做囉
但係又好rich
奈佢唔何
A350如果唔整PEY 載客會高過A330
我睇法都似係用JAL個批國內線config代替A330
不過A330仲有10幾年玩
國泰仍有時間觀望市場有咩product岩玩

773反而比較急切
用787取代雖然有機會 但787始終無773載客量咁高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞