[航空]連登飛機膠討論區60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
叫太子女去賣花生幫補家計啦
呢度不嬲傾開航空"股"
講真我會買 qantas 啦
佢一開波已經 stood down 九成員工
仲要大撚把水同埋 VA 死鳩埋
美國暴力救市
除非間公司唔生性
唔係好難執笠

不過投資呢家野,自己衡量風險
BTW, 正股驚西
我都係咁諗
尋日見south west穿埋52week low差d忍唔住買埋
咁航空公司股唔掂會好D

但Boeing屬於國家級軍用企業
美國點都唔會比Boeing仆街
所以
有侵侵 唔怕
唔仆街唔代表股價企得硬
相信美國政府
Boeing pulls out of $4.2 billion deal for Embraer's commercial jet unit
https://www.reuters.com/article/us-embraer-m-a-boeing-idUSKCN2270KN
波音真係仲想食幾多間先心熄
以前百花齊放
無辦法 airbus同bombardier搞咗A220出嚟
加上737max又碰壁
想食E Jet E2都正常
如果用AM換business class單程飛東京
比多5000 miles由CX換JAL
好唔好
上網睇CX business有"真假"之分?
唔該哂
依啲佢一款造幾百隻, 賣晒就無
一係等人放, 一係等佢出另一個 reg, 同 reg 同花會翻出嘅機會近乎0
空姐好大分別
廚叉無news
好surprise
err呢則新聞好似係波音取消同Embraer合作
廚叉有冇300萬?
要睇下你換邊班jal
Jal
去成田嗰班個biz係咁
https://sp.jal.co.jp/en/inter/service/business/seat/shellflatneo.html?_ga=2.42595559.337158969.1587838079-28730340.1587838079

去羽田嗰班係
https://sp.jal.co.jp/en/inter/service/business/seat/skysuite3.html

Cx假J即係reginal Business seat
開到最盡應該係咁

佢真J即係長途biz位同jal去羽田嗰班差唔多樣
我知 話下佢咁多年係咁食人姐
咁佢以前食果間MD都係就快破產(當然今次唔同)
據聞麥道好似仲試過向支國求援收購
最後應該慶幸係比波音食
曾經睇過紀錄片
比較當年DC-10同洛歇三星L-1011
前者技術設計趨向保守 諗住早過對手推出可以搶佔市場
咁其實麥道公司啲產品係咪普遍缺乏創新 所以波音食咗之後旗下設計都無以為繼?
Reg我無所謂啊 但cx舊花好似絕左跡咁
波音食MD講緊係1997年香港回歸淪陷前
中國應該未有足夠錢同實力買起MD
不過MD 80年代開始喺上海設廠
係打算靠支國翻身
但係當時支國仲係綠皮火車年代
航空業未成氣候
10幾年都係整得嗰幾十架機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞