[航空]連登飛機膠討論區60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
#Fight for Freedom Stand with Hong Kong
#不割蓆不譴責不篤灰不分化
#光復香港時代革命
#五大訴求缺一不可

上回討論
[航空]連登飛機膠討論區59
https://lihkg.com/thread/1958130

——————————————————

呢個post將會有人不定時講返:
ITM唔飛得/幾時可以飛四引擎Trump G20 達成
HNA幾時執笠
HX幾時執柒左佢
CX幾時離開OW
A380係時變真·奴隸船
777X幾時黎香港
OW下個邊個破產
KE幾時又同DL鬧交
坡佬777幾時轉3-4-3
南太平洋幾時開得成收咗皮啦
皇天擊殺海航董事長
T2譚仔幾時搬T2已拆
ITM幾時開國際線
CX/HX/QR/CZ etc幾時出入轉Alliance
邊個Mile/FFP值得玩/MR
CX/KA TPE飛機餐
A380已經停產
UO幾時搬入因航城/龍屋
Starwalker幾時先開台港線
支篤航空幾時先收皮?
熱烈慶祝CX548/549榮登Tam Spirit號

譚仔又自動返中(Can)飛啦
因航=篤灰航空
篤航 x A350 (潘生/N700s)無敵組合

譚仔唔飛啦

譚仔又飛啦紀錄(自稱有排都唔會變)

腳圖自己貼
lm
而家篤城有幾多人返工
冠忠巴士使唔使坐開啲?
lm
lm
唔會啦,787同A350係運作上太相似,除非因航癲到互換用A350代77W跑長途、787-10代A333跑區域
lm
Lm
就係話唔要77X,359/35K 代77W做flagship product
78X代A330 同regional 777做short-mid haul
成個機隊downsize 一級
如果航空業真係衰退10年,咁做可能OK
但如果航空業可以復甦,upsize會變成一個問題
使乜upsize
而家有passenger.zip大法
A350又贏
無敵組合大法好
True
內文唔係咁講喎

原本773ER > 779 用嚟減低成本,部分773ER代替regional 773, 同埋fill返340/744留低啲窿。而家regional 繼續keep 773, 有得買二手繼續買,long haul 變咗租/翻新773ER (不變)
原本333 > 330Neo,轉用787 可以增加客貨運力

350原本應該係fill 340部分窿,同埋用嚟新增long haul 航點打廚叉。而家廚叉長途死晒,唔排除350會用嚟downsize部分long haul,但唔見得787會同downsize扯上關係
邊諗到咁多,有錢先算啦
佢賭六月復蘇已經衰左
即係由 77W+35X+333 變做 77W+35X+787?

個網講到CX買硬787咁
77w做短途好蝕油啫
78X好過339咩
省油啲,好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞