結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》

1001 回覆
585 Like 5 Dislike
Agger
多謝你
諗緊Fiona嘅個人故事要唔要寫,驚離得太勁
謝謝
多謝你
我都成日追故
好怕自己唔會咁愛一個人係點解過咗最有憧憬嘅時期?
謝謝
繼續繼續
好好睇呀 未睇哂就忍唔住要cm
奶奶個度同阿朗番工好辛苦 一番到屋企見到老婆個度 都睇到喊
好心酸 要心情冷靜下先再睇落去咁
推 加油啊
你男主角女主角個想法都寫到好到肉

我結左婚幾年仲有個小朋友
好驚之後變到故事主角咁
生活壓力真係好大
宜家出咗三萬字;而未出嘅手頭上有千幾字,但總係覺得寫得麻麻哋所以想改好啲先出,對唔住。呢幾日我都專心唔到改,改極都唔太滿意

最近,我開始有少少心態上嘅失衡,譬如我會期待有人睇,所以有時,見到冇人留言,我又會有少少落差感,可能都因為個人唔夠成熟。我認真檢討,係唔係呢個故事無法引起讀者嘅興趣同埋討論?或者係冇辦法投入個人愛憎?或者係筆法唔好睇?

而且,其實有啲部分我覺得寫得唔太好,囿於樓豬嘅閱歷並唔係話好豐富,有時寫咗出嚟但都唔太滿意

所以其實我都明白,需要歸究自身嘅不足,所以我想再調整一吓自己嘅狀態,可能希望寫得更加好少少?我承認,心態冇之前咁好,因為見有人睇,就有一種期望喺度(多謝巴絲的正皮)。

最後,樓豬最近真係有啲忙⋯⋯加上個人都有少少思想同感情上嘅轉變,可能咁樣,都難少少出到自己/巴絲滿意嘅文,所以我諗,呢兩個星期都唔能夠日更(要考試同做紙)對唔住大家

樓豬有睇留言,多謝你哋嘅支持同鼓勵,樓豬好感動(俾人讚就係開心~)其實如你哋所講,主題可能比較少見,同時都代表冇咁受歡迎,所以宜家有少少人睇,其實都令我感到驚訝同開心。

Umm⋯⋯出咗三萬字,雖然宜家寫得唔係好順暢,但係已經諗好故事發展,唔會棄故。

再一次抱歉同多謝。

留下屁股,隨便屌

樓豬ig: chingceciii

https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
文啊
If ttdr, 就係呢兩個星期無法日更
多謝你
加油巴打
好正。寫得好中我啲心理。你係經歷過類似定係想像得到?
最緊要唔好棄故
樓主加油

可是他忘了,聚會中,Fiona的校服長度,是不符合儀容規格的。
好正。寫得好中我啲心理。你係經歷過類似定係想像得到?

Vote巴,umm,我應該係share到類似嘅情感。
舊人有舊人吸引嘅地方,某啲回憶永遠存在,而人始終需要被肯定,現實無法達成嘅時候,可能就會想從舊人身上獲得
唔出個人故可以側面寫,正篇唔出可以出外傳
不過我有啲好奇你會點描寫渣女心理,希望有機會見到啦
多人睇壓力大呢~唔洗諗我哋想睇乜,你自己鐘意就好樓豬加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞