結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》

1001 回覆
585 Like 5 Dislike
好好睇 但feel到會轉sad
追晒,寫得好好,好有畫面

小弟新婚冇耐,諗緊小朋友嘅問題,睇到呢度真係想食口煙先
祝福唯有希望記得「何解初初都是漂亮」
祝福絲打如果可以揾人講吓,唔好屈埋
多謝你
加油
思思同阿朗都係我bb,可以嘅話想寫個結局
祝福巴打辛苦哂啦
睇晒 樓主文筆幾好 睇到有啲感慨
幾時有下一篇
多謝今晚有
夫妻?
情侶
祝福咁都捕獲到
我share俾佢睇,佢都一齊追 支持樓主
「我記得呀,大大聲喺度唱『假使我漂亮~性格縱使不吃香~如明星賣相~』部電話係阿May㗎嘛。」

「唔好笑我啦——咁我當時俾仔飛吖嘛,佢走寶啦!」

May用眼珠指一指右方的峰仔,饒有意味地揶揄他。

「Sorry囉……之後咪同你認哂死狗咁,係你唔理我咋嘛。」

峰仔頹然反駁。

在場的其他人不禁回想起,甜蜜的粉紅泡泡曾瀰漫他倆的前後座位。

「邊個叫你咁衰喎,追第個!先唔咁易原諒你咋嘛,點知你咁快就冇揾我喎,少少誠意都冇……」

May委屈,她想起以前,期盼等待峰仔的道歉;她暗忖,最少不理他一個星期,怎知道,當她正打算原諒他時,他卻沒有再找她,只留下一句「對唔住,但我真係冇追其他人呀,你誤會咗啦……」。

「阿May姐,我點知咁多啫,見你唔理我,我就真係覺得你唔想再到我、唔想再同我一齊呀……而且我都冇追第個!嗰時會考日日落自修室,係佢係咁揾我咋!我都冇理佢!你離遠見到嗰次,係佢話暈,我先冇掟佢走咋!」

阿朗默默點頭,他所認識的峰仔正直誠實,應該不會背叛May;如果真的背叛,也不會厚着面皮地自辯無辜。

「咁你又唔講?」

May語帶哭腔,不知道在為什麼悲傷。

「講咗啦!你話你唔聽咋嘛……」

峰仔嘆氣。

眾人面面相覷,這一個「憶當年」的戲碼突然改劇本,殺他們一個措手不及,他們淪為臨時演員,此刻都克守本分地不做搶戲之舉,乖乖地做一塊背景板。

隔了一分鐘,仍無人說話,肥仔傑試圖打圓場:

「咪講咁多啦,你哋咁襯,一齊番囉……有冇拍拖呀?」

「我冇。」峰仔答得利落。

大家聽罷,馬上向May投射期待目光。

「我、我有男朋友啦……」

這個圓場,打得充滿棱角,扎人,皮癢血流。

峰仔牽扯嘴角,隱隱覺得自己徹底失去了一些,已經很久沒有擁有的東西,一種「一眼萬年」的感覺:

「May,恭喜你。」

如果,當初沒有造成誤會;

如果,當初肯再堅持找她道歉;

如果,她願意聽他解釋;

如果,沒有失足走錯這一個小小的分岔路;

是不是一切都會不一樣呢?

峰仔以眼神詢問,平靜、柔和地盯着May。

May點頭。

「多謝你嘅祝福。」

人永不知道,往昔不過小小的一步,已經影響以後的萬里前程。可是,回頭,再也不是無底深淵。

經年已過,自有海闊天空。

- - -

有人起哄:「唔爭在啦,不如C朗講吓,你同Fiona發生咩事?」

如何掩蓋尷尬?

提出一個更尷尬的問題,場上的注意力就會轉移,連峰仔和May也看向Fiona。

「冇呀,就係分咗手囉。」
「冇呀,就係分咗手。」

「點解分手嘅?」

「都過咗去,唔講啦,想知,問吓Fiona囉。」

阿朗已不想再提,不說,是因為他厚道,以免破壞Fiona在別人心中的形象——畢竟那是他的特殊待遇;即使他曾經極想向她報復。

如果說May和峰仔的感情是無意消逝,那麼阿朗與Fiona的初戀,是被蓄意謀殺,最後一口氣,灌入了血管,氣體栓塞,輕飄飄、靜悄悄,死去。

Fiona幽幽,向阿朗苦笑:「唉,唔好提啦,阿朗宜家都結咗婚。」

阿朗也笑,她演技真好。

話題,又轉回了阿朗的婚姻,不過,大家都不知道應該問什麼,無人熟知嬰兒車、糊仔、塑膠地板,都是少艾,而且,沒有人認識思思;所以,話題再被轉移。

說說近來現況,有人投資,有人等升職,有人打工、有人失業。

有人炫耀,有人陪笑。

阿朗不語,他不想被別人知道他在做地盤。

明明,他曾經那麼的符合社會規範。

Fiona坐到他旁,淡黃校裙掃過他的長褲,小聲問:「最近忙啲咩?」
未正皮嘅記得留個正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞