Dirty Team 護士:最辛苦唔係工時長、冇得番屋企、唔夠裝備,係要對住一班當自己皇帝既病人

366 回覆
1506 Like 8 Dislike
因為有得呢個病d 人通常都係有錢人,同埋係自私d, 冇計
最辛苦應該係對住有份投票復工既豬隊友
番去睇你老母比狗屌啦
要供樓不了,上網屌下鬼就算
朋友係男護,前日 share 呢篇
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=898425470598116&set=a.162881340819203&type=3

以下呢個事情值得比大家睇吓:#10160
"Dirty Team 醫生一個, 想講下dirty ward入面令人怒不可言的事實
3月前是因為佛堂, 遊輪, 都只係多 screening case, 而confirm case好少 . 但現在係果班外國返港的留學生, 仲有果D有HKID的外國人. 由我自己所見, 仲有其他區的同事講返, 差唔多10個入面有至少7-8個都中.

佢地因為原國防疫差而逃返香港,由口水驗到佢地有菌, 入院, 驗到真係帶菌, 我地要開藥
佢地唔明白武漢肺炎 nCov 根本無實際藥物去醫, 又怕食藥會有事, 於是佢地唔簽consent 而且要 ""自然療法"" : 即是留係個isolation room 入面食panadol , 可能打少少無乜用的普通antibiotic, 或者乜都無齋住. 甘樣好自然香港開幾多個第 1,2 ,3...線的isolation ward 都唔夠用.

又因為要簽consent , 試過有case 佢識講中文我就用中文版 consent 著齊full PPE 入去,
唔夠10秒, 佢話唔識中文字, 要求英文consent . 當時姑娘忙緊另一邊, 於是我要除晒呢一身full PPE, 去電腦印過一set, 再重新著一套新的PPE行入去, 再講過. 不用說 佢又因為怕藥而turn down 唔簽唔食藥.
如是者, 1個case 用左 2 套 full PPE但乜藥都無落到.

好多留學生 係唔識事情大細. 除左之前果位醫生話要求多多之外, 連佢地屋企人都係陪住一齊癲.
有一個confirm case, 的老豆收到message於是由屋企帶左個樂器想由姑娘交俾佢,
另外一個confirm case 的叫左屋企人帶部N牌日本電子遊戲機俾佢 玩最新的動物無人島game .
佢地明唔明白自己已經係confirm case ? 屋企人仲俾呢D甘嘅野俾個case, 即是叫case 佢地留底D病毒係件物品上, 用消毒火酒抹都未必抹得乾淨掛? 佢再之後出院時帶住返出去社區令他人再受感染?

我唔明白點解呢類所謂 ""香港人"" 點解要返香港. 佢地無防疫意識又無抗疫意向. 原本3月頭好地地的防線被佢地搞壞晒. 剪手帶, 唔入院, 唔食藥, 要求 ""自然療法"".... 點解我地真係local 的香港人要俾呢班害事的 ""香港人""搞壞晒???"
up
無人敢覆你
做醫護知道既風險係感染風險 唔撚係服侍自以為皇帝既病人
我地唔係服務業 病人都唔係我地個客呀 分清楚未呀
而家係屌緊你呢啲人當自己去到邊都要比人 住HA既醫院每日比舊幾水真係當自己大撚晒
絕大部份嘅真正"中產" 都係非常之有教養.

你講嗰班係自以為/ 偽 "中產", 即係最近10年炒樓發達嗰啲. 簡單啲來講佢哋唔係中產佢哋係暴發戶.

不過實際上 香港人嘅質素每況愈下係一個事實.

如果唔係有支那人墊底, 好可能呢個世界屌緊嘅係香港人.
唔俾錢你做唔做?
Blocked
發表吓你嘅意見,唔好靜靜地留下負評就走先得㗎, block 我, 唔緊要
一早block咗你條撚樣

咁你好返哂,冇哂病徵,但要困住係醫院負壓病房隔離,住到唔知幾時去等病毒清0咪係浪費醫療資源

開返個渡假村比依堆人住,等佢地有返正常社交、活動、放風,心理似返個正常人。點都好過霸鳩住醫院個床位又好過返社會隔離

住過醫院、做過手術應該明我講咩留院觀察簡直慘過坐監
根本就係唔做就搵唔到其他工?
唔鐘意咪去私家做
又要個病人禮貌好 ,唔催你做野
客客氣氣, 醫院野難食 又唔可以叫外賣
問下你野 又要就埋你時間
對你有要求,又要反省下係咪合理

其實邊個先係大爺?
有時 唔係黃就大撚晒

咁請繼續啦......如果你想好似意大利咁
佢曲線都係咁話
無晒病徵=唔會傳染人?on99
就快咁做,話將來唔夠位會叫group埋冇病徵的人去普通病房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞