「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
好慘
慘又點,喺香港都要接受現實㗎啦
你朋友咁好
衰在佢太有責任感囉
CCP propaganda
唔一定

勤力就入到呢個世界無窮人啦每個人都有上限 呢家講緊同一水平人地生活好過我地 居住環境 福利各方面都屌打 鬼佬做運輸做飲食做倉都夠養起頭家生活叫ok 亞洲人做呢三行變左賤種
cls,2020年仲有呢d事,
個仔15歲老豆老母都60幾
辛苦4個家姐幫手養細佬+2件廢老
窮人掉返轉架,叫你比大舊家用,幫仔女儲,從細教仔女買大屋孝順父母
我覺得係岩。
其實點解要生個仔出來受苦? 我真係唔係好明。

但係講係咁講。但係有時因為家庭或另一半壓力。都係要照生。
其實講真,以前就話養兒防老,但係依家呢個社會。其實自己的退休生活係應該由自己負責。最低限度,如果連自己退休果舊錢都搞唔掂,係冇資格生仔。我會覺得。
所以係咪第時個仔女唔需要供養自己,咁已經係盡左父母責任?
係!!我都想講呢個
唔讀直資,唔報補習,其實唔難
點解痛苦大於快樂
如果係一個先進發達國家
窮人窮極都有基本人權既生活就冇問題
但香港就絕對係仆街
所以有無成就唔重要?
咁你會唔會好壓抑
你意思係錢重要啲?
巴打!!!!!!!
命運……窮富唔係已經差好遠啦咩?
你好正面
某情度上都係

自己以前好想要多幾個兄弟姊妹 問過屋企人點解唔生多幾個 屋企人話你以為生出黎天生天養?聽番先知屋企人係plan好哂每一個孩子嘅成長先至夠膽生出黎 以至我地兩個係成長環境上算得上係有嘅都有 舒舒服服成長 甚至可以係外國完成學業~ 相反地 通常你見到有一大班兄弟姊妹嘅家庭 唔少家庭環境都不太理想 甚至有啲係生多幾件為左有高額啲綜援 加上父母對孩上成長上有著具大影響 唔係話歧視低下層 但我見到好多呢種家庭成長嘅 係讀中學嘅時候好快就出咗嚟結婚生仔 或者中學學歷都未完成就出嚟做嘢 有啲人會幾成功因為佢哋多咗啲經驗 當然呢個係正面嘅例子 但絕大部份嘅都係咁樣一世 社會好現實 佢哋向上流嘅機會非常之少 好大機會都係惡性循環 一代接一代 成日聽人講富不過三代窮不過三代 而家我睇到嘅第一個可能都係啱 第二個嘅真係可以延續到無限~

以前有一個疑問 點解通常啲第三世界國家生嘅仔女特別多 第一可能係佢哋嘅避孕意識唔高 自己因為係外國讀書認識到唔少呢啲國家嘅同學 有好百無禁忌咁問過佢哋 點解會甘 佢哋好大方咁樣同我解釋 因為我哋呢啲國家嘅人通常同你哋嘅想法係唔同 佢哋覺得生多啲唔代表我要洗多啲 反而多咗幾個人可以幫佢哋父母 唔一定要向上流 就算只要勞力工作多生幾個就多幾份人工 就可以改善左父母嘅貧窮情況 所以同我地已發展地方嘅人想法完全相反 其實都冇對錯嘅都係價值觀上面嘅問題 如果人哋覺得平平淡淡做咩工都無所謂 最重要係有一班愛嘅家人 都可以係一個好幸福嘅人生
因為接受唔到自己廢先
所以用宿命論嚟安慰自己
催眠自己係因為窮人生出嚟
無好環境先會咁廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞