「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
見有人覺得係思想扭曲先會咁諗
話講既人係自己廢先怪父母
咁究竟要有幾窮先可以講呢句?
同埋咩人係無資格講呢?
唔討論劏房嗰種極端既例子
問戴妖
因為要人住劏房真係好仆街
咩人生仔都係仆街
討論窮又人唔俾講窮人
絕對仆街
養兒防老根本係一個自私到極點嘅觀念
完全唔覺生仔係偉大 係你俾自己嘅責任
你要肯定你養得起 俾到一個正常環境佢成長
例如有私人空間有間房 三餐溫飽 供書教學
呢個係人權
最好要plan儲自己養佬金先好生
養得起好易
所以有部分人生仔原因真係只係為左養兒防老?
如果公屋有私人空間咁有無問題
又或者 私樓無私人空間呢?
我覺得大部分係為咗自己人生”圓滿”而生
然後又忽略咗嗰責任性
唔係有錢人先有權生
因為有錢已經係好難define
以3人家庭為例
如果住公屋有私人空間有儲蓄有工作都叫ok
住私樓但得200呎仲生乜?要嗰仔瞓廳呀?
高舉香港民族既大旗
同時又鼓吹窮撚生仔正仆街
係咪自相矛盾

連原本生得多既窮撚都變成低生育率
本身都生得唔多既中產以上階層
走得既都諗住移民
咁樣香港民族點樣傳續落去

定係話就算依家呢一代香港人血緣上滅絕左
只要將來某個族群重新叫自己做香港民族
那怕佢地係今日既中國人
都仍然可以話佢地係今日既香港民族既後代
正確
仆街到極致
見到好多老豆老母自己人生都搞唔掂
做人求求其其, 月清族仲走去行仔
自己衰就好,邊個投胎做著佢地仔女就真係慘
如果有能力比到小孩開開心心成長 比少d壓力佢 窮唔係問題 但如果窮到時時刻刻都比緊壓力佢 睇你彩數啦
召喚會員窮人唔好生仔
生仔為左你啲戇尻理念思維 仲衰撚過養兒防老
滲透係咪應該考警察
一定係啦 要個仔俾咁撚多家用仲講撚到理所當然
自己就30歲前結婚生仔 個仔就俾家用俾到冇錢結婚
首先要睇窮人定義係點
然後睇能力
香港嚟講有份正職窮極有個譜
生一個兩個可以接受
唔係話生仔一定要畀佢讀到名校
學一堆興趣班
大個送外國讀書先叫負責
正常環境成長 供書教學
家庭教育有 就已經合格
但如果明明冇能力仲生4、5個就真係仆街

講真如果要講嘅話我覺得唔識教嘅人生仔先仆街 唔止累個仔仲要累埋人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞