「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
好有道理啊
英國有套由7歲開始follow一班小朋友嘅紀錄片
拍到而家佢哋已經50幾歲
個發現就係
係已發展社會,能夠突破父母出身嘅社會階層
係好難同好罕見
一大班小朋友入面得一個成功
向上向下流嘅機會都細
如果覺得自己窮
講自行考慮要唔要生
不過咁,窮人先至生得多
因為窮,所以要靠生仔為未來做啲保障
理撚得你生咗出嚟係咪要捱
絕望真相
窮人好多都係行返窮父母條舊路。佢地無見識無資源無人脈,好難有咩作為。
我估英國個個成功向上流既細路應該係努力讀書畢業做專業人士。
睇個post好心酸
個仔讀公立學校攞齊政府交通書簿津貼
想學音樂運動都無錢
日日家嘈屋閉 貧賤夫妻百事哀
個仔做功課溫書又無自己房
然後希望個仔出人頭地 個個月比一半糧做家用
一個慘痛嘅童年就毀滅咗一生

窮人都可以識教
腳踏實地自己慳都比資源仔女栽培佢
希望佢有個美好人生
為咗養兒防老/解鎖人生任務而生先真係仆街
佢又話冇 有可能有但唔會講俾人知啦
不過佢都係偏向無奈同被逼接受嘅態度
其實人窮都唔緊要 但個思維唔好咁窮撚
生仔就係為咗自己老咗有依靠 又唔洗憂
但從來冇真正諗過個細路需要啲咩
好多上一輩抱住食得飽着得暖就夠 其他咩都唔洗理
講緊唔係啲咩額外資源support 而係一啲基本嘅精神上關心或者俾足夠嘅私人空間個細路都唔得
講緊唔係要一個physically嘅空間 而係個種少至考幾多分 但其他人好過佢=將來搵唔到大錢嘅思維
大至見到個仔女買樣貴少少但好啲啲質素嘅嘢都要屌一餐 樣樣計錢嘅個種態度
真係好窮撚 好肉酸
試過有次同我識左冇耐嘅人傾計
"我真係窮,冇錢
由細到大都冇去過旅行
係早幾年第一次去東歐"

佢住海景私樓,冇做野兩年
劏房愈來愈普及 一啲都唔極端
我細個老豆老母好窮
本來打算申請綜援 不過最後過唔到自己嗰關
因為申請嗰到大部分人都係有傷殘
而自己又有手有腳有能力賺錢

細個我想學咩都會盡量買比我學
雖然而家諗返佢地會因為買部琴比我同家姐而喺背後鬧大交

其實到而家我讀大學佢地都要申請支助再問親戚借
但係都無放棄過比我學習
而家到我大個咗就可以返下parttime
想學咩都自己出錢

其實無資源比仔女係真係窮得好誇張
識人住劏房都會夠錢整部8000蚊嘅電腦比自己使
差在啲窮人父母有無心投放資源落仔女到
我覺得無覺悟嘅父母先係最仆街
都係嗰句啦 心態決定一切
屌,有啲公屋人都去過幾次歐遊
邊度大部分傷殘
在場人士啫
但係佢地講得啱
有手有腳不如試下自己再努力啲
1. 冇人想生係貧窮家庭
2. 冇人想要垃圾基因 (如禿頭,哨牙,矮)
3.冇人想要患病基因(小如濕疹,大如各種癌症)

建議想生仔既人諗下呢3點,諗下個細路想唔想出世係你屋企
香港地有骨氣係無咩用
冇絕對正確
點定義窮人?中產、甚至有錢佬有時都嫌自己窮
人嘅慾望就係無限大,想不停進步
同埋窮呢個字有比較嘅意思
當得翻全部有錢人生仔
比較冇錢嗰堆都叫係窮
真係冇絕對
窮人父母有冇心差好遠
有啲人窮還窮
但生個仔落嚟就仆心仆命去供
自己唔捨得用留哂畀自己仔女
呢啲情況下仔女會feel到
好多讀書超班嘅人都係咁
第二個好難控制
有錢都可以cover左哨牙禿頭呢d問題 整容植髮etc
1+2既話個仔/女既人生就好撚慘
3仲慘 健康好重要
窮人生仔 就係生個仔嚟俾人勞役
Exactly
大部分係為咗自己人生「圓滿」而生。
今日好少養兒防老思想,因為有左投資呢樣野。
要養兒防老不如做投資,買樓也好,買股也好,買債券也好,買金也好,買比特幣也好,買期油也好。
以前做咩唔買樓要生仔
所以一向生仔女,都唔係想養兒防老,而係想「人生完滿」
所以一向生仔女,都唔係想養兒防老,而係想「人生完滿」、「傳宗接代」、「有後繼人」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞