「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
起碼有民主先有資格講變革
唔係你想點?叫支共幫你解決?
所以咪要反政府不過窮人奴性重,所以得個諗
我係回上面

發展成熟嘅民主社會唔會有咁嚴重嘅貧富差距

得罪講句你依家窮,民主你都係窮
句嘢我講
窮唔窮係相對概念
有好多地方嘅底層收入可以低過香港
但佢哋唔洗捱貴樓貴物價
社會福利好 生活好過香港窮人多多聲
唔撚踢走班中國人香港幾撚大都唔夠啦
邊個話個討論狹窄到淨係討論香港?
係講一個心態問題
唔通印度就唔仆街?
又係二選一,踢唔走班人你就咩都唔做?
唔通將上面由“香港”兩個字換成“印度”就無矛盾?
最多佢地中產以上唔會係咁流失
唔買咪捱貴租冇保障囉咪一鳩樣,喺香港窮人就係含撚㗎啦
有無心去教有無錢更加重要
提高生育率以壯大香港民族係一件事
本身窮人生仔仆唔仆街係另一件事
鼓勵大家生仔冇問題
好似印度嗰啲咁嘅落後地方咁 佢哋的確達到壯大民族嘅目的
但係都唔代表窮人生仔唔仆街
總之你知黑人嘅問題唔係單單係搵唔到錢就夠 吸毒、黑幫 加埋享樂文化 同埋好多男人對家庭唔負責 邊似香港人咁做到隻狗咁供樓
本身窮人生仔仆唔仆街的確係另一件事
但如果“鼓吹”窮人生仔係仆街
同時又以民族主義者自稱
兩件事既傾向似乎互不相容
令到一個人既立場有矛盾

可以單獨支持民族主義
亦可以單獨支持窮人生仔正仆街
但兩件事同樣支持
呈現既立場似乎就係
支持建立/壯大/傳承一個民族同時又唔鼓勵生育

除左好似上面一開始咁講
就算我地最極端既情況係絕子絕孫
只要依家既中國人後代
將來某日係香港呢個地方
以新香港人自稱
重新推行返香港民族主義
而我地都仍然可以接受佢地係當代香港民族主義者既隔代傳人
咁生育率同血脈就會係無關緊要既問題
我要駁你啲乜?
你都冇否認貧民區黑人自身存在問題
你對比下兩邊物價、人工、工時、樓價仲唔明?
我唔敢話黑人唔勤力
但對比華人 黑人真係有差距
可以咁講嘅
但好似上面都有人話 係呀仆街呀但係都要生
又或者唔講自己民族
討論人哋嘅時候都可以支持窮人生仔正仆街
入左醫科法律 窮極有限
當然啦,但有幾多人無資源可以入到…
就算入到,好容易睇到有差距
唔正確,但正常。係一個twisted嘅社會唔會出到所謂嘅正常人。當成個社會嘅人都唔正常時又點界定正確?所以好多觀念其實我哋心裏面都知係好瘋狂,但係把嘴反而情不自禁咁去追捧。正確,正常,平常?邊撚個得閒理?真理,現象,理論又仲有幾多人識分?
成個NPC咁,個個預設programme過住copy人生,追求既野都大同少異。
大部分人都覺得無問題,好撚癡線
起碼唔洗住貴劏房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞