「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
係啊,香港有好多人都做到好辛苦,但都唔夠錢買樓,但係有d人就好輕鬆就可以搵好多錢,咁比較的確冇辦法
唔係咁多人釋懷到
係.
資本家最鐘意就係你D基層生多D仔
唔係佢點開多D基層位比你地做幫佢搵錢
個社會情況咪同日本一樣,三代貧窮
買多張摺枱唔得?
咁又唔係嘅,有份工都唔會窮得去邊,係好辛苦咯
其實都係嗰句
你生唔生多啲仔佢哋完全唔care
基層工作可取代性太大
香港冇人就搵大陸人
下面成10億生番你估會唔會搵唔夠
根本冇可能
知識型社會係應該有效地控制生育
話就話有政府津貼
但好多時呢d 想法只係基於政治同經濟學上既決定
政府同個市場需要有呢一班基層去做低下階層既工作
所以不斷支持生育,因為低階層既工作係絕對係多數
但同時, 呢套其實己經過時
知識型社會個個有依家好易讀到大學,冇人願意去做基層工作,個社會開始會出現一d 工作同年齡上既斷層
香港地階級間嘅剝削太嚴重
政府淨係識一味討好地產佬
因為對佢哋嚟講香港基層利益係冇所謂
只要仲留住金融中心嘅功能就夠
基層工作冇人想做就引入大陸人充數
而唔係幫基層爭取權益
怕得罪資本家
係.
資本家最鐘意就係你D基層生多D仔
唔係佢點開多D基層位比你地做幫佢搵錢
其實都係嗰句
你生唔生多啲仔佢哋完全唔care
基層工作可取代性太大
香港冇人就搵大陸人
上面成10億生番你估會唔會搵唔夠
根本冇可能
香港一般冇父幹靠自己
都係4皮到7皮就到頂
呢D家庭搵呢個數交左家用都冇左一筆
要儲錢上車最快都三頭,仲要節衣縮食,同埋搵到呢個數都26-29 啦
有錢果D己經結左婚準備生仔
話哂位喎
話「咪有張放電腦嘅書枱囉 你兩個自己分配時間用喇」
我都係做細
由細到大阿哥讀書又叻過我、讀嗰科又要成日溫書
好多時都讓咁比佢用
我成個中學階段餐晚餐都係亂食
為咗可以快過阿哥食完用書檯用電腦
依家阿哥會多咗體諒我 知我放咗工都要係屋企繼續做野
都會讓張檯比我
但我一直都覺得 張檯唔係屬於我係屬於佢嘅
個心都係好唔舒服 覺得冇一樣野只屬於我

我係office有自己一個corner 有檯有櫃
我竟然覺得好開心 終於可以放自己野又唔會比人嘈要執檯
究竟我係咪癲撚咗
生完輪大公屋 高額綜援

同非洲一9樣
呢個數已經超過好多人啦
最起碼唔洗為錢而煩惱
同感 有時覺得公司舒服過屋企
我識得一個幾FD既同事佢真係晚晚寧願OT留夜D
個原因就係因為返到屋企冇私人空間,寧願係公司OT上下網返到屋企直接沖涼訓仲開心
聽到真係心酸
我成日都係公司最夜走嗰個 做到比人趕
真心好享受唔比人嘈又有自己空間嘅時間
工作效率都快好多
甚至試過有野要趕 紅日都照返公司做野
冇呢啲經驗嘅人真係唔會理解點咁鐘意留係公司
唔係因為鐘意返工 只係想要個做到野嘅空間
係咁撚仆街 好痴線
窮人想有下代
生一件咪算囉..
最最最起碼的責任.....
又係喎……
我明白你 office又無人會嘈住你
佢有冇好憎佢父母
一個都慘 嗰一個要養晒父母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞