「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
不能同意更多………
唔計極端,唔計慘情嘅情況,即係父母能提供正常飲食,住宿,一切衣著,基本活動洗費,上網同電腦。
冇家庭問題,冇二奶,冇俾人追債,冇家庭暴力,冇極之老殘父母,俾書你讀,冇嚴重限制自由之類

如果只係相對貧窮,人地用iphone你用低階android,人地著名牌,你著Uniqlo,就話窮人生仔正仆街,咁都懶自己父母,佢只係個仆街仔。

但窮人通常係伴隨著家庭問題,而有家庭問題就唔係咁講法
係咪意外懷孕
因為講窮人生仔正仆街嘅大多數都係窮人
怪父母冇留低好多資源畀佢哋
仲要佢哋大個回饋返父母
獅子開大口

我覺得歸根究底係華人傳統嘅迂腐
同埋香港環境對窮人的確唔友善

樓價cls
貧富懸殊
處身喺呢個地方好易同身邊人有對比

讀緊書嗰陣見到中產仔女乜都玩
放假就周遊列國
自己就做份雞碎咁多paid嘅part time

辛苦讀完書出嚟 搵份萬幾蚊個月嘅牛工
人哋就靠叔父輩關係一嚟就入管理層
一個月4、5皮嘢
明知佢冇料扮四條
但你又吹佢唔漲

到月尾
你又交咗大半人工去供層兩百尺嘅樓
畀埋家用水電煤都冇乜淨
棟樓仲要供多廿幾年

而人哋
屋企晨早留咗兩處物業畀佢
大嘅自住 細嘅出租
用好食好住好條女都靚過人

所以我話香港人今日咁大怨氣
要反抗呢個中共政權係好合理
政府根本唔當低下階層係人
仲諗住用香港人最憎嘅中華概念嚟賣情懷
點迂腐法?
養兒防老

推崇孝道什至愚孝

而長輩觀念又加劇左呢啲想法

香港算西化左,大陸個班你就知仲係好撚聽長輩話
啱 覺得我養你大我就係你上帝
你以後乜成就乜功德都係靠我

我養你到成年
你養我送終合情合理
儲錢養老?使乜
靠仔女養咪夠
月月出人工 月月攞去賭馬飲酒
反正夠食唔餓死你我就功德圓滿
大家都咁廢
係,生黎受苦唔仆街?
點解要生先?傳宗接代?養兒防老?
即係自私啦
唔好咁絕望先
爭取民主本身就係要扭轉呢種現象
當你基層同中上階層擁有同等投票權嗰陣社會嘅剝削就唔會咁誇張
好多人為所謂life goal而生
即係好似解任務咁
ON99
其實係咩goal 點解人生要包括生仔 我一直都唔明
但其實窮人嘅生活近百年嚟不斷改善緊
雖然階級固化仍然存在
但相對嚟講民主社會嘅福利都越嚟越保障下層

不滿嘅就去發聲去爭取
與其灰住過
不如跟上一齊去為改變社會出一分力
而家香港人最大嘅障礙就係中共
過咗呢關就有出頭天
係香港係
係外國唔知點解無樓既月光族都可以活得咁快樂
唔止係空間問題
當兩老又窮但又生唔止一個果陣 真係冇為d子女諗過
搵錢唔多仲要諗住用最低成本去養大子女
等子女大個出嚟做嘢就話退休拎家用
俾子女嘅係生存唔係生活
養兒防老根本係個錯嘅概念

利申:已經唔會生下一代 自己就係生存呢個家庭
誇代貧窮嘅根源
社會福利好
工時短 人工高
就咁租屋都唔係貴
邊有香港咁劏房都成萬租一個月咁離譜
由一出世開始做廳長
由細到大老豆老母成日叫我第時一定要對佢好好 養佢下半世
報答養育之恩
之前去交流住單人房
原來有一個屬於自己既私人空間係咁贊
一山埋門果下 果種感覺 真係好難形容
係入面做咩都得 打飛機都勁舒服
支持共產主義
ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞