「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
有錢佬最想你班窮人生仔
從為父母家底負責黎講,父母無責任,窮人生仔生活慘係政府責任。父母窮,咪又好大機會係因為社會無機會比佢向上流。

從選擇既角度,
其實有錢人定窮人生仔都一樣仆街,個仔根本無得揀。就算得1/100000機會比佢揀做窮人開心過做有錢人,你都剝奪咗佢選擇機會。
話說回來,從本土派角度睇,真香港人窮人定有錢人唔去生仔都係唔道德啦(相反大陸人點生係香港都缺德

因為佢地都助長緊換血
如果社會唔需要對窮人負責,有錢人搶奪窮人既資源又唔使負責。咁佢地生你出黎又與個仔何干
真心窮人一個起, 二個止...
無人會屌你...
但實情好多係香港廢佬, 娶支麻人, 生多D呃老綜...
咁就真係要仆街死, 但小朋友係無辜, 唔好怪佢哋....
非洲咩
冇錢買CONDOM?
樓主我今年廿一仲係同老豆老母同房瞓你覺得係唔係我問題出面搵個單位租都貴到hi,想搬都搬唔到
利申公屋窮閪
冇樓生仔正仆街
1970~2015年都買唔撚起樓又無錢但又生仔果d,咁都唔仆街?
你比到咩小朋友?
房都無一間講咩成長?
父母無責任做咩要生仔
好尷尬喎,訓廳會唔會好啲
兩公婆做 便利店定係超市職員 ,生三個
窮人生仔唔係一定話唔得,但一定要用心培養[url][/url]下一代,但事實證明好多窮人生完仔就放養,抱住養兒防老既心態
點解你又好似有啲道理但事實上係窮人唔會完全唔生仔
貧富懸殊本身咪就係啲人屌窮人生仔正仆街嘅源頭囉

唔係一定要共產嘅
發展成熟嘅民主社會唔會有咁嚴重嘅貧富差距
唔畀,冇計,唔係同床已經好好所以話窮人生仔正仆街
點解唔俾
香港有資格同英美比咩
人哋嗰邊窮人嘅生活好香港多多聲
如果最窮嘅都唔洗擔心冇錢生活、買唔起樓,咁做窮人又有咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞