「窮人生仔正仆街」到底正唔正確?

259 回覆
211 Like 28 Dislike
窮父母唔代表有窮人思想
但係如果好似#8咁講係養兒防老
唔肯出錢去教育仔女
老咗又要人比家用
呢啲就係仆街
係 真係好多窮人心態係甘 所以更加冇動力去到改變現況
有啲人永遠都淨係識將自己嘅弱推卸落父母同社會到
但係永遠都未見過呢啲人有努力過
窮點樣比資源你
你覺得點樣叫努力過先
當差仆街啲
啱 父母係冇得揀 如果佢哋製造左一個先天性嘅良好條件俾你當然至好 但若然沒有 亦唔代表自己唔可以努力 心態真係決定一切 係外國都識過唔少靠住自己嘅努力 勤力讀書攞到獎學金過嚟 再勤苦打工賺生活費 完全係嗰種人窮志不窮嘅思想 望住佢哋已經睇得出未來成功人士嘅樣
窮到比唔到資源已經好極端喇喎
你所指嘅資源去到邊個位先
絲打你講得好好多謝你
你屋企人有能力計埋數供2個外國讀書都真係計劃得幾好
不過真係有人為左攞綜援生仔?
例如想學既興趣班,補習費
你要學個琴都要買個琴啦
做咩要同人比較
至少offer到仔女每人一間房
有興趣可能睇下新諾貝爾經濟學獎得獎者寫既貧窮的本質,裏面有講點解窮人要生咁多個,基本上就係想博六合彩,希望有其中一個可以有出頭天。

同埋有講到教育既重要性,好多時候讀多幾年書就可能賺更多錢,可惜窮窮國家既父母偏偏就唔會咁做,寧願要佢地出黎做野好過。

所以某程度上窮人生仔真係仆街由其係當政府冇支持底下。
好難唔比較
當realize到人生就係唔公平既時候,再多既比較都係無謂
好!!佢係點研究到窮人生仔係想搏?
有個案例係條友有七八個仔女,直接訪問佢
唔係想同人比較
如果唔使做到隻狗咁冇人想比較
但事實上就好多人都係咁
畀棟樓綁住大半世
可能香港人慣咗唔覺
但我想講香港樓價真係好撚誇張
知識型社會係應該有效地控制生育
話就話有政府津貼
但好多時呢d 想法只係基於政治同經濟學上既決定
政府同個市場需要有呢一班基層去做低下階層既工作
所以不斷支持生育,因為低階層既工作係絕對係多數
但同時, 呢套其實己經過時
知識型社會個個有依家好易讀到大學,冇人願意去做基層工作,個社會開始會出現一d 工作同年齡上既斷層
無資源既情況底下點樣博到呢?
咁佢哋仔女有無出人頭地呢?
如果真係窮到三餐不繼 戶口長時間幾十蚊果d
生仔真係正仆街
如果生左落黎拎去保良局可能幸福過跟呢d 父母
香港地階級間嘅剝削太嚴重
政府淨係識一味討好地產佬
因為對佢哋嚟講香港基層利益係冇所謂
只要仲留住金融中心嘅功能就夠
基層工作冇人想做就引入大陸人充數
而唔係幫基層爭取權益
怕得罪資本家
差唔多情況 好多時頂唔順佢哋啲鼻鼾聲
4點就被嘈醒
而且自己好淺眠 聽到鼻鼾一定瞓唔返
如果我夜瞓會直接拎瑜珈蓆瞓地下
房都廢事入 廢事受罪

其實我由細到大嘅夢想只係想有間自己嘅房同書枱
由細個到依家出嚟做野 都係係飯檯完成所有功課同工作
工作嘅時間受住屋企人食飯而控制住
淨係執好啲野再攤返出嚟已經哂鳩哂我啲時間
雖然同屋企人關係ok佢哋又黃
但佢哋成日都唔明點解我想要私人空間 成日因為咁而嘈

佢哋一直都預想買居屋唔會重新裝修
又話買新傢俬留返新屋先買
但抽極居屋又抽唔到
我真係好絕望 比張梳化床我都好呀
我唔想因為瞓唔夠而衰老或者未夠30歲就因為瞓舊梳化瞓地蓆而傷咗條腰
利申 都係公屋窮閪
我覺得20年前既小朋友無資源都出人頭地到
而家就真係好辛苦下
除非個個都做到幣少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞