LIHKG 箍牙集中討論區22

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我600
我都係600一隻
要好好照顧棚牙
想問下傳統箍嘅你地食完嘢個次刷牙用唔用牙膏
我早晚先用牙膏刷食完都係就咁用牙刷刷炸
好彩呢排係屋企,唔係係街食完嘢都唔知點刷
開始上左大牙2邊釘
有少少刮肉 牙醫比左d爉我
但都黐唔到 仲有咩方法?
下星期要黐上排釘
用嗽口水

有冇新界區東鐵綫巴絲分享下邊個牙醫好
追post冇乜人講呢區
同埋好多伏
想搭單問下有無牙科專科醫生好介紹
之前睇牙醫幫我照左x光
下面兩隻智慧齒打橫90度生仲會見到附近有神經線
個牙醫refer個個醫生要成皮幾兩皮野剝一隻牙
兩隻夾埋要成四皮

想睇下有無巴打絲打有好介紹

本身自己天生無左一隻牙想箍返,但牙醫話要剝左智慧齒先

求幫忙
我啲牙都會郁。。之後覆診問下醫生
有冇巴絲係箍damon(自鎖式),係咪真係冇咁痛同冇咁易刮損咀?
冇比釘刮過
最多都係比鐵線刮
本來想睇佢 但太難book
Consult要等4個月
最後睇左元朗盧x微
想問下康齒堂呢間野好唔好 ?
我覺得佢懶係有system and marketing嘅連鎖集團,有去過普通診所同旗艦店,旗艦店勁似啲大美容公司,會sell你,我自己就麻麻地,兼佢話唔接我個case。我之前有問定呢度嘅巴打做介紹人,佢都話伏架,仲叫我唔好幫襯不過你可以上去consult下無妨嘅又唔洗錢~
好 唔該曬 我新手入坑咩都唔識 見上面有好多間野 但間間上網google d評價都好壞參半 過多排有時間會上網做多d功課 同埋發現宜家d隱形牙箍平傳統好多 效果上係咪有唔同 穩陣起見係咪都係整返傳統好d
其實好depends on你個caee,每隻箍牙system都有其優缺點,你要consult下專業牙醫呢,其實冇話邊隻好啲。不過你啲牙係咩問題?呢度好多巴絲可能答到你

我自己覺得啦,傳統式箍牙要更多services又煩,所以而家愈來愈多普通牙醫都會將收費調高,希望病人揀隱式美免卻好多覆診同調整服務~
其實佢嘅優點係咪比傳統快啲同舒服啲?我consult完專科佢比咗damon嘅plan我,因為第一次有牙醫suggest damon,又冇點喺呢度聽過有人戴呢隻野⋯⋯
麻麻地
睇你本身個case難唔難搞
因為平好多客
個牙醫每次都好趕 唔會咁仔細
因為自鎖貴啲
有無快到就唔多覺
但佢啲粒粒比傳統嘅厚一半 個嘴突上加突
係埋大嘅學生牙科無開定係b&j無開
想預約補牙都無人聽電話
自鎖陶瓷舒服好多
鋼勁刮口
我之前上網睇過
自鎖比傳統相對舒服,治療時間短,同覆診無咁密
Same 我本來都想搵鄧
最後約咗九龍灣李醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞