LIHKG 箍牙集中討論區22

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Let’s go
上次一用牙縫刷撩個窿即刻流血其實係咪用水沖唔到出黎就由佢算
我平時用牙縫刷都會流血
更加要清潔好
用漱口水消毒
仲有4副就完曬 不過唔知洗唔洗再加treatment

d 牙都齊曬咁濟 係執緊d細微位
形容到咁恐怖既頭兩期星係咁
恭喜恭喜
一用力咬野就聽到依啲好不安既聲
其實依家係咪應該要就住啲牙 真係好驚甩牙
我係哨牙 上面剝左兩隻 下面剝一隻牙醫話仲要用骨釘
依家剝晒牙 啱啱先開始箍 想知我個case大概要箍幾耐
我啲牙應該郁得算快,因為我落左箍幾日就唔痛,定可能因為牙醫未開始真係收翻啲牙入去
想問下你邊度cool同幾錢呀??
牙醫冇同你交代成個plan箍幾年?
元朗箍 2萬4 唔包骨釘剝牙
醫生好nice好好但未箍好唔知效果手勢點,不過so far都唔錯
佢話兩年但我見有friend話2年箍左3年幾4年,有啲年半搞掂
所以我成日覺得醫生講個時間係個撚個客都報2年睇吓有無巴絲同我差唔多case想知箍左幾耐
其實佢地報兩年真係當戴頭盔 我識人一年都冇已經箍好八成
最直接就下次覆診問佢進度
係咪鄧x豪?
我情況同你應該差不多都想快d cool
箍左一個星期左右
已經無乜痛既感覺
係咪我d牙適應左
成日好驚係個箍唔夠力
係啊!身邊都有兩三個frd、親戚箍佢
Consult左未啊,佢都少少難book
剝好晒牙落晒箍 好期待
第一次落箍?會唔會可能第一次落佢唔拉太緊,比你習慣下先同埋都好似唔可以太大力,好似聽過下太大力會整壞牙根個啲
反正個個月翻去下個月覆診問下
係咪箍住粒粒果條?

係既話 自己應該整到
試下
未呀
我都係今日research先搵到有人介紹佢
介唔介意講埋骨釘幾錢?
同埋約佢覆診難唔難?
我見過有人話cool佢會慢d搞掂
因為難book覆診
剝牙1000一隻,骨釘唔記得幾錢未落
覺得箍開book覆診唔難book,個個月都比到一個期我(可能因為我仲讀緊書,時間都唔太難就)
同埋覆診可能係佢度等耐少少,次次都等15-30分鐘先入去
係consult個期等好耐,所以你快啲book左第一次consult先佢consult好似唔洗錢
我本身有consult過一間係旺角,照左x光,因為旺角個醫生太臭串唔係個間箍
直接攞左x光片去鄧x豪度consult , 第一次去已經決定係佢度整直接book好晒啲期個陣醫生仲話唔急嘅你慢慢諗,決定係度整再打翻黎book我覺得佢好好人又快快啲整,一出去搵姑娘book埋
唔乾淨先會流 照樣清潔過兩三日就唔流
So detail ah thanks!!
想問埋 落骨釘係你要求 定佢建議㗎?
我見唔係個個牙醫肯落
我係用針筒沖生理鹽水 唔好搵野撩個傷口呀
骨釘反而係旺角個間無話要落
鄧x豪佢建議我落,話落左可以收盡啲啲牙入去佢唔講我都唔知有骨釘呢樣嘢
追post見好多哨牙嘴突case都會落骨釘應該係睇翻你情況先知落唔落到掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞