LIHKG 箍牙集中討論區22

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
係,其實我都想比佢箍,只係有少少擔心,因為其實我好已經箍過一次但自己衰所以搞到爛尾同箍衰咗,專科有一半都唔接之前箍過嘅case,亦覺得好大機會專科要我做手術先會肯接⋯⋯
其實都真係feel到李醫生好有心同解釋得好詳細,佢仲話如果一時諗唔到有咩問題問,可以之後打返比佢問清楚,我見佢對其他病人都好細心,又唔會好似其他醫生咁,叫我擘大個口望兩望就收我皮叫我去搵專科執手尾⋯⋯
對住李醫生係好放鬆 佢幫我整牙個陣我可以瞇埋眼瞓都唔驚
同埋可以問佢好多嘢佢都唔會怕煩 有一種好似坐低同佢吹水嘅感覺
男朋友都覺得我可以一試,佢都見住另外幾個牙醫望兩望就叫我走啦去睇專科同一係做手術,根本佢地嫌麻煩唔想接,佢都覺得李醫生好好,起碼講晒可行嘅所有方案比我聽,但都講明outcome無可能箍到好似其他人咁靚,不過點都會好過而家
你最後係咪揾李醫生箍?
我想問由consult 到箍要等幾耐度?
想問下食飯果陣唔除橡筋有無問題架?
有無巴絲打係牙輕微唔齊,嘴唔算突但下巴後縮mok咗四隻牙有改善到ga
btw今日第一日上箍仲考慮緊mok唔mok好
lm
都幾嚴重嘅倒及⋯⋯我本身都唔覺得自己大問題到要話做手術,我都research過好多見其他人係嚴重到有咬合問題先要開刀,我反而係睇完個啲唔肯接我case嘅牙醫先令我好唔開心,覺得自己排牙原來咁衰冇人願意幫我解決問題⋯⋯
其實唔係衰 係你個case複雜 非專科唔夠膽接 有啲問題係要做surgery先解決到
個普通牙醫收左你做case收唔到尾就食屎 同埋好多時佢唔想花時間解釋你聽點解你個case佢做唔到就會直接叫你走 解釋十五分鐘比你聽又收唔到你錢
調返轉諗 如果你心口痛你會唔會去睇腦科先 一樣道理
但我係一定唔會選擇做手術,我都好清楚自己嘅倒及係無可能靠箍牙解決到,我只係期望會收入到少少好過現狀就ok
想問下箍隱適美既巴絲會唔會每次食完野都刷牙?出街食未必可以刷牙 可唔可以就咁用漱口水同牙線頂住先?好驚蛀牙
最緊要你知自己expectation
係啊,好似一個月内 其實唔係好洗等
係因為我中間要剝智慧齒 佢比時間我休息完先上箍

但係琴晚真係痛到失眠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞