LIHKG 箍牙集中討論區22

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
個個post都有人問邊個牙醫好
其實大家可以去下面個list慢慢揀
牙齒矯正科專科醫生名單
https://www.dchk.org.hk/docs/SA_Orthodontics.pdf

開始箍牙之後大概一個月覆診一次
所以揀個近屋企嘅會比較方便
如果排牙唔係好亂/budget有限
搵普通科牙醫都得
普通科牙醫名單
https://www.dchk.org.hk/docs/List_of_Registered_Dentists_Local.pdf

傳統鋼箍會比隱適美有力
自問排牙複雜既都係用鋼箍好
建議各位巴絲打係決定揀邊個牙醫前
先諮詢2-3個牙醫意見先再作決定
每個牙醫做法都唔同,可以各自比對下療程方式及價錢/服務

————————-
見仲未人開post

善用不推文回覆
麻煩1001前記得開Post
有冇巴絲試過因為生蛇,攪到剝唔到牙呀

我原定今日去剝牙,但琴日生蛇去睇醫生,之後朋友話生蛇唔可以剝牙。
打左去問果位牙醫,佢話預我3星期好番先再剝。
我箍牙過程又要延遲一個月
想問下要開刀剝牙大約幾錢,我箍牙果到話要8000合唔合理
[left]1001個個又唔撚開po
只係知m到唔整得牙
差唔多爆post個陣將依句置頂
想問下你箍左之後面型有冇唔同到 我上排少少哨 下排基本上齊但啲牙大果陣唔夠位 有一兩隻牙生歪左少少 仲要我下唇厚左出黎好核突...唔知關唔關哨牙事 個下爬又冇乜... 想箍齊加想要返個下爬 見人地下爬形好靚好羨慕
順便想問下有冇巴打知點用有啲人箍完牙會有左個下爬出返黎 冇下爬好自卑 哨牙仔想箍牙唔知出唔出得返出黎
要去照x光睇顎骨發育
如果本身下顎骨係有下巴 先會拉到明顯/理想下巴
但本身發育唔好/下巴後縮
箍完係會有改善 下巴線條會清晰咗
但要好標準嘅下巴同側面就要做正顎/醫學美容
Thanks
下次邊個踩中邊個自動自覺開呀
話說上個post係咪有巴絲提議pin起邊啲牙醫係大伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞