24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
巴打留個tg? 有d經驗想分享下,但唔想公開講
我30歲讀part time degree 咪一樣 最緊要知自己做緊啲咩
笑左 我都係
直接考dse 加ielt 去外國讀啦。香港既大學我驚你會失望
如果你唔係aim high既話 5科24 25分都夠你入大學 但問題係你仲有冇時間 心機 資源(eg notes,搵人改卷)去做呢件事?
要有沙紙好多方法既 DSE係其中一個 不過就唔建議已經冇讀書幾年既人去做囉 唔係一定失敗既 不過你真係確定自己有時間同心機?
利申 今年year3 以前一科我會將CE DSE操幾次 操到合埋眼都識 但year1已經發現自己已經冇左當年DSE日操夜操既FEEL
唔會

大學帶比你嘅嘢一定值

勿信lihkg話讀大學冇用
想做就去做~
加油
加油
我都遲左4年 有個同事細我一年但早我3年畢業 我次次問佢野都唔知點叫佢好
如果得dse 19分呢
用dse個分去報會報到d好科好學校
老燒睇書係習慣同工作需要。。,同樓主圓大學夢又另一件事,知自己做緊咩囉要
真係讀樓主就full time咁讀啦真心
Retake ....
留意番, 為左完大學夢, 我覺得可以去馬

但係為左工作, 搵食, 等等, 就應該諗下其他途徑進修, 或者上大學好d
真理
可以買到咩學位先
返正職+pt degree就唔同講法
但fulltime degree + 返parttime工 的工作經驗唔計起career度,寫唔落CV,就算搵2萬蚊一個月又有鳩用咩

讀書可以係為興趣
但為向上流動,讀非專科搞到30歲先畢業,我覺得係on9

(如果讀的係醫科護士呢D專科,當我無講過)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞