24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
現在比較幸福
我係舊制 IVE part time 生
三年讀 cert ,兩年 Dip. 再唔記得兩年定三年 HD
再兩年 top up

又錢又時間
我主張樓主全力讀書好
25都好年輕
讀 part time 無校園生活

我最氣係當年 VTC 對我地part time 學生
係錢收足,資源同日校生無得比
即係例如借機拍攝
日校生借全日
夜校生就借夜校返學時間不能過夜
唔通我地全部請假拍野?

所以讀乜都好
有能力就full time
07會考 今年唔係30歲咩
讀啦
怏d 讀
dse 好易
我會考得10分
格硬搵私校升左AL
之後考唔到
跟住出左黎做野
做左幾年
見有dse
望望個syllabus
咁鬼淺既
自修
岸尻尻比我考到28分
升返HKU
宜家人生贏家
我諗我個時因為想hea 下唔考dse
應該柒撚曚曚食甜筒
巴打咩科 咁西利
建議asso/hd
仲記得嗰時dse13分 最後入咗太空hd
然後好努力係academic + 某範疇兩面平衡發展
最後入得返ugc嘅senior entry intake
省返兩年時間 同埋連續拎咗三年政府獎學金
不過真係真係要比多啲心機去讀 加油
利申 今年準備畢業
吧呀屌你老母
見人見智
長駐嫁,無咩點回遮

Btw宜排應該最得閒
91 年呀屌
civil 囉
我都諗緊呢個問題
已經有人咁問真係好難答
25歲year2緊
巴打一齊加油
依家都向緊航空夢進發
過來人想分享少少,我覺得兩個情況
一) 如果樓主自己本身對某一方面好有興趣,例如設計、藝術
我覺得可以由 FD; HD/ ASSO 咁讀番上去
設計、藝術呢類科目通常睇Portfolio多啲
基本上同你讀書叻唔叻無乜關係
一路讀可以做PT/ 比賽幫自己儲Portfolio
FD; HD/ ASSO 可以幫你儲彈藥入番你想入既大學
而且好多前人例子,要幫手既話問Tutors 實答到你

二) 如果樓主其實無乜方向既,只為入大學
(但你自己理應好清楚點解要讀)
可以搏DSE,再睇分揀科
還掂頂盡咪大半年時間,但一次唔得既話就唔好拖咁多次

24 歲其實好後生,有書趁嫩讀
一黎學費年年加,二來人愈大愈難抽身去讀書
小弟 dse完左之後出黎做左一年嘢..之後讀asso grad 係gpa 2.4 之後再出黎做一年嘢 之後本身想apply樹仁senior year 派左yr1 offer.. 依家23歲yr 1
報OU唔得咩
有覺悟又唔驚親朋戚友冷言語既話就去做 我當年同你同歲數都有諗過你條路 但最後受唔住屋企人親戚既冷言冷語放棄左 依家好後悔 好支持你去追夢
Regret for things you have done, NOT haven't. (good things bro)
出面大把U你讀,使咩重考DSE?
21分入得poly engine / bba / ba / science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞