24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
好奇讀咩科
不過我都欣賞既
記得今日點解要retake

盡做就唔會後悔
我大專底+工作經驗報讀master
洗乜搞咁耐 ou咪得囉
記得上個學期有個阿婆做我同學
係頭髮白晒嗰隻

利申 八大
人生過左嗰段時間,就唔好番轉頭。
做過BDO 咁lor
law
講真我都好佩服 始終要接受奇異既眼光真係唔容易
巴打加油

我今年24歲都讀緊year 1 之前係加拿大讀過幾年大學 最尾因為屋企出咗事 未畢業就番左香港 做左一年野之後都係決定讀番書 而家問政府借錢邊做part time 邊讀書

䜖大學真心唔怕遲 想做就去做
想知遲入學既你地會簡咩科讀,真係搵錢為主定興趣行先
至少好過中學畢業得跟車炸薯條
加油
人生係應該要過下helllife (hall life)
絕對唔建議retake
Asso hd易好多
你咁耐冇讀 一年好難追
後門同其他人一齊起步 啲野仲要易啲
依家個個都大學生,讀大學已經冇咩用,除非神科搵食科,你以前都係得16分差好遠喎
讀書真係無話遲唔遲
當年讀個陣有個同學都係30歲先讀
係睇有冇心 想唔想讀

但香港讀書錢真係好重要 有冇打算半工讀啊?
利 半工讀緊 覺得咁樣財政壓力冇咁大 同埋慳啲時間
唔好害人啦 你知唔知幾多工要你有學位先入到行呀
巴打 認為係岩既就去做 有心唔怕遲 香港地雖然好多人有大學學位,但始終唔少向上流既工都需要一個degree。

讀書除左比到你一張沙紙之外,你可以係呢4年規劃下自己既未來。不過建議你考慮下報asso/hd再駁番上大學,話曬你咁耐已經冇考試,同埋syallbus 又轉左唔少,加上你溫書既時間又唔多。公開試一試定生死,未必有著數。 asso/hd 就算你mid term衰左,都仲有assignment,gp project同exam補番
會考撚可唔可以直接take dse?
叫你依家個人僱主幫你寫推薦信 報番相關行業更好
寫靚個personal statement apply non jupas考IELTS
22歲retake dse b5 30分
mature student好難的 極少人入到 何況依家無晒part time degree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞